Mag. Rado Pezdir in Mitja Iršič sta v Šentjurju govorila brez cenzure

Foto: D. D.

Poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije Jelka Godec je včeraj v Šentjurju gostila mag. Rada Pezdirja in Mitjo Iršiča, ki sta svoj pogled tako na slovensko zgodovino, sedanjost in prihodnost predstavila brez cenzure. Svoje razmišljanje sta z vsemi, ki so se zbrali na srečanju predstavila brez prikrivanja resnice in v dejanski obliki na podlagi zgodovinskih dokazov ter sta na podlagi tega poskušala napovedati kaj lahko v Sloveniji pričakujemo v bližnji prihodnosti.

Glede na dejstvo, da je gostiteljica večera zadevo poimenovala Brez cenzure in da je bilo tudi iz občinstva izpostavljeno, da tako v samem Šentjurju kot tudi drugod po Sloveniji medije obvladujejo določeni posamezniki, ki zadev ne poročajo nepristransko,  je gostiteljica gosta povprašala ali sta kdaj morala svoja razmišljanja oziroma kolumne pisati po napotkih nadrejenih. Mag. Rado Pezdir je ob tem izpostavil »Nikoli nisem pisal za režimske medije, zaradi tega nisem imel teh težav. Svoja razmišljanja pišem za medije, ki mi dovolijo neposredno in na podlagi resnice  napisati moje videnje trenutnega oziroma aktualnega dogajanja v Sloveniji«. Mitja Iršič je na enako vprašanje odgovoril »Prav tako kot Rado tudi jaz nisem zaenkrat imel s tem težav, edino pred kratkim sem imel glavobol, ker sem »moral« gledati neko oddajo na nacionalni televiziji, da sem lahko potem napisal svoje razmišljanje, ker je bila tema migracije, ampak sem zadevo gledal res s težavo. Povem pa naj še to, da so mi teden dni pred lokalnimi volitvami blokirali Facebook profil zaradi objav slik pred štirimi leti«.

Zbrani so se dotaknili tudi migracij, ampak ne način kot to mislijo nekateri. Dotaknili so se migracij ali bolje rečeno bega možganov v Sloveniji. Mitja Iršič je na to temo povedal: »Slovenci smo zelo gostoljuben narod do migrantov, najbolj v tem delu Evrope. Žal pa nismo gostoljubni do kapitalskih migrantov. V kolikor želi nekdo v Slovenijo prinesti 200.000 ali 500.000 evrov za zagon gospodarstva ima zelo velike težave in težko pride do ustrezne dokumentacije«. Ob tem je še izpostavil, da ima še vedno upanje, da se bodo uspešni Slovenci, ki trenutno gredo v tujino kdaj s svojim znanjem vrnili nazaj.

Foto: D. D.

»Jaz svojim študentom vedno rečem, po končanem študiju “bejšte” ven. Trenutno v Sloveniji za uspešne kadre ni posluha. Vem pa da se boste čez nekaj let vrnili in v Sloveniji izkoristili ves potencial, ki ga imate«, je povedal mag. Rado Pezdir. Ob tem je dodal še, da v kolikor se nazaj vrne 10 odstotkov teh perspektivnih ljudi, ki trenutno odhaja iz Slovenije, lahko Slovenijo postavijo na zelo trdne temelje, vendar ne pod trenutno oblastjo.

Zbrani so se dotaknili tudi nove knjige, ki jo je izdal mag. Rado Pezdir skupaj z mag. Igorjem Omerzo z naslovom Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB. Mag. Rado Pezdir je poudaril, da sta z mag. Igorjem Omerzo s to knjigo dokazala, da ni nobene konsistence teritorialne obrambe, ki je sodelovala v slovenski osamosvojitvi in tisto TO, ki je nastala leta 1968 in da režimski mediji s tem zavajajo. Poleg tega pa sta avtorja v knjigi razkrila povezanost vseh najvišjih funkcionarjev v bivšem sistemu in tako današnje levice z denarjem, ki se pretaka v NLB. »Tri leta sem potreboval, da sem razkril to mrežo. Na začetku sem imel občutek, da sem se zaletel v zid. ampak sem šel naprej in razkril kako je delovala takratna Titova TO in s kakšnim denarjem se je financirala«, je na to temo dodal mag. Rado Pezdir. Ob tem je še poudaril, da je bilo na predstavitvi knjige 170 ljudi, kar je za Slovenijo praktično nepojemljivo in dokaz, da se ljudje zavedajo, da mit o nastanku TO pada in se prikazuje precej napačno. Prave snovalce TO pa se po njegovo potiska na stran.

Vsem prisotnim pa so vsi trije akterji pogovornega večera poskušali predstaviti kako pomembno je, da ljudje izkoristijo največjo pravico v demokraciji, to so volitve. Pomembno je, da se pričnejo spremembe dogajati na mikroravni. Tako Mitja Iršič kot mag. Rado Pezdir sta si bila enotna, da se v Sloveniji stvari premikajo na bolje saj sta poudarila, da še pred dvema letoma so bile stranke na desnici tako rekoč skregane, danes pa že več kot odlično sodelujejo med sabo. Gosta sta si bila edina tudi, da je levim političnim strankam veliko lažje ljudi nagovarjati, saj se socializem sliši zelo všečen, ki ga pogosto izpostavljajo, v resnici pa tudi njih vodi kapitalizem in so zelo spretni pri tem. Desnica naj bi po mnenju obeh gostov imela nekakšen negativni prizvok kljub temu, da so velikokrat veliko bolj socialni kot Slovenska levica. Zaradi tega sta vse pozvala, da gredo na letošnje lokalne volitve in pokažejo, da si želijo Slovenijo, v kateri bodo upoštevane njihove zahteve, ne pa zahteve določenih posameznikov.

Foto: D.D.

Na srečanju je bilo lepo videti tudi aktivno sodelovanje vseh prisotnih v občinstvu, ki so se z obema gostoma podali v konstruktivni pogovor. Tako je organizator pripravil res pozitiven in strokovno korekten večer.

M.I.