Marjan Šarec še enkrat dokazal, da ni kos svoji nalogi ministra? Štiri dni po kibernetskem napadu stran SOS112, ki poroča o izrednih dogodkih še vedno ne deluje!

Foto: Zajem zaslona (Twitter/E-maribor)

V sredo zjutraj je bil informacijski sistem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje tarča kibernetskega napada. S tem so napadalci onemogočili nekatere internetne in poštne storitve, pristojne službe pa naj bi posledice pričele odpravljati še tisti dan.

Kljub temu, da je danes nedelja spletna stran SOS112 še vedno ne deluje in to kar 4 dni po napadu. Kot poroča Demokracija naj bi direktor uprave Darko But bil prepričan, da so njihovi strežniki starejši in tudi programska oprema, kljub temu pa naj ne bi bili zastareli.

Zanimivo je tudi, da naj bi si sedaj zaposleni podatke o nesrečah – izrednih dogodkih, ki jih prejemajo na številko 112 beležili na papir, z namenom kasnejšega vnosa v informacijski sistem. Uprava RS za zaščito in reševanje naj bi sicer za čim hitrejšo vzpostavitev sistema uporabila strežnike, ki jih je zagotovilo ministrstvo za obrambo, a doslej sistem še vedno ne deluje.

Vse to kaže na zelo slabo kibernetsko varnost v Sloveniji in to kljub temu, da je v svetu vse več takšnih napadov. Zaradi tega je nerazumljivo, da se Marjan Šarec kot minister za obrambo ukvarja z ne-nakupom oklepnikov boxer, Tanja Bobnar kot notranja ministrica pa s podiranjem ograje, namesto, da bi se ukvarjala z poviševanjem obrambne sposobnosti pred kibernetskimi vdori.

Vir: Demokracija