Matej Avbelj: “Zadnjih petnajst let razvoja slovenske demokracije, pravne države in ekonomije je tragedija. Trenutno trohnimo pri živem telesu.”

Foto: Zajem zaslona (YouTube/TopNews)

Profesor za evropsko pravo dr. Matej Avbelj je za Portal24 naredil kratko analizo trenutnega stanja v Sloveniji. V njej ugotavlja, da smo v zgodovini bili priča civilizacijam, ki so popolnoma zabredle in v Sloveniji smo danes na točki ko slutnja, da smo popolnoma zavozili postaja vse bolj resnična. Kljub zanikanju takšnega stanja se nam to po besedah dr. Avblja še kako dogaja in v kolikor bo šlo tako naprej bo rezultat iz dneva v dan slabši in slabši.

V takšno stanje nas potiska družba zaznamovana s tremi totalitarizmi in tranzicijskim postkomunizmom. Profesor Avbelj poudarja, da smo priča zastrupljanju z doktrinami, ki nas delijo namesto, da bi si prizadevali za ustvarjanje javnega dobra, ki bi ljudem omogočal boljše življenje.

“Tragedija je zadnjih petnajst let razvoja slovenske demokracije, pravne države in ekonomije. Najprej smo zastali, nato smo nazadovali, zdaj pa trohnimo pri živem telesu,” je zapisal dr. Matej Avbelj. To je po mnenju Avblja zaradi izčrpanosti generacije, ki se je borila za osamosvojitev in demokratizacijo, tista, ki je bila pred njo in se še naprej bori za revolucijo. Pri tem pa ji pomaga hibridna generacija.

Celotno razmišljanje si lahko preberete tukaj.

Vir: Portal24.si