Matej Lahovnik o hekrskem napadu na HSE: “Škoda več sto mio in nihče ne prevzame odgovornosti in odstopi zaradi katastrofalne kibernetske zaščite”

Matej Lahovnik. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Marijan Turjan)

Pretekli teden je Holding Slovenski elektraren doživel kibernetski napad, ki je pod vprašaj postavil celo delovanje nekaterih elektraren. Pri vsej tej zgodbi pa je bilo najbolj zanimivo, da nihče ni prevzel odgovornosti za takšno slabo zaščito oziroma, da je bilo polno sprenevedanja. Poleg tega pa je HSE s takšnim napadom utrpel tudi škodo.

Kot je poročalo Delo, takšen kibernetski napad lahko pomeni, da bo HSE utrpel nekaj sto milijonsko škodo. Ta bi lahko na koncu koncev znašala tudi okoli 500 milijonov evrov. In tukaj govorijo samo o energetskem vidiku. Zavedati se je namreč potrebn, da je bilo po poročanju nekaterih medijev delovanje HSE-ja kar nekaj dni oteženo oziroma celo onemogočeno.

Do ravnanja vseh odgovornih je kritičen tudi ekonomist dr. Matej Lahovnik. “Škoda več sto mio in nihče ne prevzame odgovornosti in odstopi zaradi katastrofalne kibernetske zaščite v državnem podjetju ampak bo verjetno dobil še nagrado za delovno uspešnost ob koncu leta,” je zapisal Matej Lahovnik.

Vir: Delo in X