Matej Lahovnik: “Slovenija zaradi verodostojnih ukrepov vlade ohranila ugled na finančnih trgih in to nam omogoča, da se poceni zadolžujemo, praktično po negativni obrestni meri.”

Foto: Nova24TV

Ljubljana, 27. januar 2021 – Vlada je v teh dneh sprejela že osmi protikoronski paket in ga v obravnavo poslala Državnemu zboru Republike Slovenije. Z že osmim paketom želi vlada pomagati gospodarstvu in prebivalcem pri omilitvi posledic epidemije. Ob tem je vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik prepričan, da gredo vsi dosedanji ukrepi v pravo smer za ohranitev gospodarske klime in delovnih mest.

Kot smo že poročali to nakazujejo tudi ocene tujih agencij za Slovenijo, kar dokazuje tudi, da bo Slovenija edina država z izdajo 60-letnih obveznic. Za RTV Slovenija je Matej Lahovnik povedal: “To pomeni, da je tudi Slovenija zaradi verodostojnih ukrepov vlade ohranila ugled na finančnih trgih in to nam omogoča, da se poceni zadolžujemo, praktično po negativni obrestni meri.”

Vlada je osmi protikoronski paket poslala v obravnavo tudi socialnim partnerjem. Paket bo podaljšal že večino sprejetih ukrepov, novost pa je, da bo del bremena minimalne plače prevzela država, ki znaša 1024,24 evrov.

Doslej je država po besedah Mateja Lahovnika gospodarstvu izplačala 2,3 milijona evrov pomoči, od tega v januarju 76 milijona evrov za čakanje na delo. Država je doslej nakazala tdi 48 milijonov evrov temeljnega dohodka pomoči. Na dobre ukrepe kažejo tudi podatki, da se je v Sloveniji med državami Evropske unije brezposelnost v tej krizi najmanj povečala, prav tako pa je bruto domači proizvod najmanj padel.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: [Video] Izjemno: “Slovenija je država v EU, ki se ji je nezaposlenost najmanj zvišala, medtem ko je BDP najmanj upadel!”