Matevž Tomšič glede morebitne spremembe imenovanja sodnikov: “Poslanci Gibanja Svoboda očitno ne vedo, da je funkcija predsednika republike politična funkcija, enako kot funkcija poslanca”

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

“V največji vladni stranki očitno ne vedo, da je funkcija predsednika države ravno tako politična, kot je funkcija poslanca,” je poznavanje določenih funkcij v državi poslancev Gibanja Svoboda komentiral dr. Matevž Tomšič. Tomšič je s temi besedami pospremil napoved poslanke Gibanja Svoboda, da bi s ustavnimi spremembami dosegli imenovanje sodnikov s strani predsednika republike in po njihovem s tem odstranili politični vpliv.

V Gibanju Svoboda so se namreč pohvalili, da želijo z ustavno spremembo imenovanje sodnikov prenesli s poslancev državnega zbora na predsednika republike. To bi po njihovem pomenilo depolitizacijo imenovanja sodnikov. Matevž Tomšič je to izjavo pospremil s pojasnilom, da je predsednik republike toliko politična funkcija kot funkcija poslanca.

Na napoved poslancev Gibanja Svobode se je odzval nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjič. Ker naj bi v sodniških vrstah podpirali takšno odločitev je Radonjić prepričan, da gre samo za drugačen pristop in nič drugega. Po njegovem mnenju sta namreč Sodni svet in sodniško društvo transmisija globoke države. “Z malo ali nič znanja uzurpirajo najvišje položaje, iz katerih črpajo nezasluženo veljavo, vpliv in moč,” je še dodal Radonjić.

Vir: Twitter in Demokracija