Med poplavami so ogrožene tudi živali, nikar ne pozabite nanje!

Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay.com

Slovenijo so zajele katastrofalne poplave, zelo so ogrožene tudi živali. Kot piše spletni portal pesmojprijatelj.si, so v Upravi za zaščito in reševanje ljudi opozarjali, da ljudje v primeru poplav preventivne ukrepe sprejmejo že vnaprej. Ob tem svetujejo, da naj na varno umaknejo vse živali. Skrbniki med reševanjem sebe kot tudi svojega imetja pogosto pozabijo na živino, privezane pse in na muce. Iz naraščujoče vode se privezane živali ali ujete v boksih nimajo nobene možnosti rešiti.

Izključno ljudje sami lahko preprečimo tragedije in obvarujemo živali ter pojasnjujejo kako poskrbeti za živali v primeru poplavljanja:

– V hišo odnesite hišne ljubljenčke in sicer v višja nadstropja, poskrbite tudi, da bodo imeli dovolj vode in hrane. Poskrbite tudi za odeje in za najljubše igračke vaših štirinožcev, da jim bodo v tolažbo v primeru evakuacije.

– V kolikor morate zapustiti hišo, žival vzemite s seboj v kletki ali košari, pse vodite na čvrstih povodcih. Nikar ne pozabite na potni list, potrdilo o cepljenju in fotografijo vaše živali za primer, če se bi ta izgubila (dokumente spravite v plastično vrečko).

– Rejne živali spravite na višje ležeča mesta, poskrbite, da niso privezane in jim zagotovite  zalogo pitne vode in krmil.

Na spletnem portali pesmojprijatelj.si še poudarjajo, da stanje preverimo še pri sosedih, če imajo psa zaprtega v boksu ali privezanega. Ter še, da je dobro, da se s sosedi o pravilnem ravnanju v primeru poplav z njimi predhodno pogovorite.

Vir: spletni portal pesmojprijatelj.si