“Poseben problem je nacionalna Radiotelevizija, za katero bi pričakovali, da je neodvisna, pa žal temu ni tako. Dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo 90 odstotkov medijskega prostora. Tisti v slovenski lasti, so v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo. In njihova moč je izjemna,” je v Evropskem parlamentu poslanka Romana Tomc izpostavila problematiko slovenskega medijskega prostora, ki je v primežu tranzicijskih sil. Fajonova, nekdanja bruseljska dopisnica RTV, pa je v svojem napadalnem slogu skušala zmanjšati resnost te problematike, rekoč da gre za blatenje njene države in s prstom pričakovano kazala na Madžarsko, ki jo dojema kot grožnjo slovenski demokraciji. 

V svojem javnem nagovoru v Evropskem parlamentu, se je poslanka Evropske ljudske stranke Romana Tomc, dotaknila problematike neuravnoteženega in netransparentnega medijskega prostora v Sloveniji, ki je ujet v tajkunske lovke domačih tranzicijskih sil in pri svojem poročanju gravitira k politični levici, pred njegovimi kremplji pa ni varna niti nacionalna televizija, ki bi morala biti zgled neodvisnosti in transparentnosti, a žal ni. Tomčeva: “Govorimo o vprašanju, ki je zastavljeno izključno z namenom vmešavanja v notranje zadeve in diskreditiranja slovenske vlade. Absurdno pri tem je, da temelji na informacijah nekega obskurnega slovenskega spletnega portala s sumljivim in nepreglednim lastništvom, znanega po napadih na desnosredinsko vlado in po novinarjih, ki so že bili obtoženi na novinarskem častnem razsodišču.” 

 

“V Sloveniji imamo resne težave z medijskim prostorom, ki je popolnoma neuravnotežen že 30 let. Monopoli, ki so se na vseh področjih, od gospodarstva do sodstva in medijev oblikovali v tem času, so v rokah levice. To preprečuje uresničevanje demokratičnih procesov v državi. Poseben problem je nacionalna Radiotelevizija, za katero bi pričakovali, da je neodvisna, pa žal temu ni tako. Dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo 90 odstotkov medijskega prostora. Tisti v slovenski lasti, so v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo. In njihova moč je izjemna,” je bila v svojem nagovoru odkrita Tomčeva ter nadaljevala, da razen nekaj svetlih izjem, je objektivno novinarstvi pri nas zgolj mit. Bila je tudi jasna, da o zgodbah, ki jim ne ustrezajo, ne pišejo, veliko pa je tudi prikrivanja in pristranskega poročanja.

Avtor Domen Mezeg, video in več lahko vidite tukaj.