Medtem, ko veliko upokojencev prejema mizerne pokojnine, bi se naj Milanu Kučanu le-ta zvišala za slabih 1.000 evrov na 5.734 evrov

Foto: spletnicaspis.eu

Spletnicasopis.eu je v teh dneh poročal, da se po pravkar končani razpravi o reformi pokojninskega sistema obetajo spremembe za izračunavanje pokojnin ob upokojitvi za moške in za ženske za katere bodo odmerni odstotki tudi ugodnejši. Spremembe naj bi prišle v veljavo do konca leta 2025. Ženskam naj bi takoj dodelili nov dodatek pri odmeri pokojnin za otroke. Pri tem bi bilo vse lepo in prav, če v ozadju ne bi prišlo tudi do izjemnega povišanja pokojnine nekdanjemu predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu.

Omenjeni časopis še poroča, da bi se po tem načrtu mesečno doplačilo države za pokojnino nekdanjega predsednika zaradi povišanja plač funkcionarjev povišalo za kar 995 evrov. Danes Milan Kučan prejema pokojnino v višini 4.789 evrov bruto, s predlaganimi spremembami pa bi se mu le-ta povišala na 5.734 evrov in to mimo uradne reforme odmere pokojnin.

Ob vsem tem večina slovenskih medijev o tem ne poroča ampak navajajo, da je najvišja pokojnina v Sloveniji nižja od 3.000 evrov. Ob vsem tem pa Slovenske novice, ki so v lasti Kolektorja – Stojan Petrič v zadnjih dneh namesto realne pokojnine Milana Kučana raje objavljajo koliko pokojnine bi naj prejemal predsednik SDS Janez Janša.

Da ostaja pokojnina Milana Kučana tabu tema dokazujejo tudi izjave prvega moža ZPIZ-a Marjana Papeža, ki je pred dvema letoma novinarki Dela Suzani Kos povedal: »Ne vem, kolikšna je pokojnina gospoda Kučana, a četudi bi vedel, je ne bi javno razkril, ker tega ne smem.«

Večina Slovencev ne ve, da Milan Kučan prejema 80 odstotkov plače predsednika Republike Slovenije. Takšna odločitev je bila namreč sprejeta leta 2003, ko so mu takratne stranke koalicije LDS, SD, DeSUS in SLS s posebnim zakonom dodelile doplačilo k njegovi osnovni pokojnini – leta 2017 je ta znašala 2.766 evrov še zaslužni del pokojnine. Od takrat naprej njegova pokojnina znaša 80 odstotkov plače predsednika republike in jo bo prejemal doživljenjsko. Zaslužni del je pred dvema letoma znašal 1.985 evrov.

V času druge vlade Janeza Janše, ko smo se spopadali s hudo gospodarsko krizo in so se krčile vse pravice politikov po koncu njihovih mandatov je pravica Milana Kučana do tako visoke pokojnine ostala nedotaknjena. Da nekdanji predsednik obdrži takšen privilegij tudi v času krize je takrat predlagala Jankovičeva Pozitivna Sloveniji in ga je podprl nenazadnje tudi takrat vodja poslanske skupine in danes predsednik stranke NSi Matej Tonin.

Ker se trenutna vladajoča politika pogovarja o povišanju plač okoli 1500 funkcionarjem med katerimi so tudi predsednik države, ministri, poslanci, sodniki, se povišanje pokojnine obeta tudi Milanu Kučanu. Po novem, bi se naj plača Boruta Pahorja iz zdajšnjih slabih 6.000 evrov zvišala na 7.200 evrov in ker kot že omenjeno bivši predsednik prejema pokojnino v višini 80 odstotkov te plače bi le-ta po novem znašala 5.734 evrov.

Po vsem naštetem naj bralci sami presodijo ali je nekdo upravičen do tako visoke pokojnine na drugi strani pa nekateri upokojenci za 40 let delovne dobe prejmejo pokojnino v višini 500 evrov.

Vir: spletnicasopis.eu