Mednarodne aktivnosti Mestne občine Celje

Foto: Mestna občina Celje

Mestna občina Celje je v minulih dneh gostila predstavnike partnerskih mest Šabac in Ćuprija, v ponedeljek so pozdravili dijake iz Gimnazije Dubrovnik, prihodnji teden na zimovanje prihajajo otroci iz Slavonskega Broda, kjer se bo direktor Zgodovinskega arhiva Celje ta teden udeležil odprtja razstave.

V prvih dneh februarja je Mestno občino Celje obiskala delegacija prijateljskega mesta Šabac z županom dr. Aleksandrom Pajićem. Gostje so z vodstvom Mestne občine Celje izmenjali izkušnje o delovanju obeh občin in se pogovarjali o poglobitvi sodelovanja, predvsem med srednjimi šolami.

Prejšnji teden so gostili predsednika Občine Ćuprija Jovico Antića z delegacijo. Največ potenciala za sodelovanje vodstvi obeh občin vidita na področjih kulture, športa in mladine. Želijo se povezati z Mladinskim centrom Celje, saj tovrstne organizacije Ćuprija še nima.

Namen obeh obiskov je obuditev in poglobitev partnerskih vezi.

Mestna občina Celje je mlade iz obeh srbskih mest v preteklih letih že gostila na zimovanjih, v prihodnjem tednu pa na zimovanje na Celjsko kočo prihajajo otroci iz hrvaškega Slavonskega Broda. Na zimovanje smo letos ponovno povabili mlade iz Gaziantepa, ki smo jih pričakovali ta teden, vendar so zaradi naravne katastrofe obisk morali odpovedati. Ponovno jih bomo povabili takoj, ko bo mogoče, v tem tednu pa jim pomagamo z zbiranje pomoči po potresu.

V Slavonskem Brodu je bilo v sredo odprtje razstave treh slovenskih in treh hrvaških zgodovinskih arhivov Vino na meji/Vino na granici, ki se ga bo udeležil pobudnik in urednik razstave, direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj. To je sedmo gostovanje razstave, ki je bila premierno odprta v Celju, zdaj pa uspešno potuje po Sloveniji in Hrvaškem.

V ponedeljek so na Mestni občini Celje gostili dijake in profesorje z Gimnazije Dubrovnik, ki jih poleg gimnazije dijakov iz španskega mesta Estepona gosti Gimnazija Lava v okviru projekta Erasmus+. Z obema šolama je Gimnazija Lava že izvedla nekaj izmenjav.

Mestna občina Celje sodeluje tudi v nekaj evropskih projektih, v katere so vključena različna evropska mesta (Zelena trajnostna mobilnost, 100 inteligentnih mest, Pocityf, Muliti-e). Delegacija Mestne občine Celje je prejšnji teden obiskala Budimpešto, kjer so se srečali partnerji projekta Pocityf, programa Obzorje2020, katerega namen je mesta z bogato zgodovinsko – kulturno dediščino spremeniti v bolj učinkovita, zdrava in trajnostna življenjska okolja z energetsko pozitivnimi stavbami in okrožji.

Zagotovo bodo v letošnjem letu k temu dodali še kakšno mednarodno aktivnost, so zapisali v sporočilu za javnost na Mestni občini Celje. Verjamejo, da jih povezovanje bogati in uči ter posledično dobro vpliva na številna področja življenja v Mestni občini Celje.

Mestna občina Celje