Medtem, ko večina prič ovrže politično vmešavanje v delo policije, Rudi Medved s svojo komisijo sprejme ugotovitve, da se je to dogajalo

Foto. Zajem zaslona (YouTube, Policija)

Kot je napovedal ob sprejemu vmesnega poročila preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov, je včeraj Dejan Kaloh SDS podal ločeno mnenje, saj se ne strinja z ugotovitvami, ki jih je podala komisija pod vodstvom Rudija Medveda LMŠ.

Ob podaji ločenega mnenja je Dejan Kaloh opozoril, da gre za politično motivirano delo preiskovalne komisije, ki ga podpira tudi predsednik Rudi Medved. Ugotovitve vmesnega poročila preiskovalne komisije, ki jo vodi Rudi Medved, so neutemeljene, zavajajoče in škodljive in so odraz diametralno nasprotnega interesa opozicije, ki z vsemi sredstvi, nenehno in usklajeno škoduje Vladi RS ter tako državi,” je povedal poslanec SDS Kaloh. Dodal je še, da je bilo zaslišanih 20 prič od katerih jih je kar 17 ovrglo oziroma ni potrdilo suma političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov. Po besedah Kaloha ostale tri priče za takšno ravnanje niso imele dokazov, ki bi te navedbe potrdili.

Poslanec je še prepričan, da gre v primeru komisije že od samega začetka za klasičen opozicijsko-pozicijski boj, kjer je na eni strani napadalna in nekonstruktivna opozicija, na drugi strani pa Vlada Republike Slovenije, ki vse napore usmerja v reševanje križe, ki je nastala z epidemijo. Kaloha je zmotilo tudi dejstvo, da so iz vmesnega poročila umaknjeni zakonski okvirji, ki opredeljujejo pridobitev in prenehanje položajev direktorjev organov v sestavi ministrstev, pravic in obveznosti javnih uslužbencev, organizacijo, delovanje in vodenje policije.

Po besedah poslanca je komisija na podlagi zaslišanja direktorja policije dr. Antona Olaja prišla do ugotovitev, da so bile vse premestitve skladne s predpisi, pri njih pa se je zasledovalo večjo učinkovitost dela. “Postopanja in ravnanja notranjega ministra Aleša Hojsa so absolutno skladna z izrečeno prisego pred državnim zborom, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije,” je v izjavi izpostavil Kaloh.

Ob tem velja spomniti, da so vse aktivnosti in ukrepi Ministrstva za notranje zadeve in Policije sledljivi in preverljivi ter vseskozi podvrženi notranjemu in zunanjemu nadzoru,” je povedal poslanec Kaloh. Nato je nadaljeval: “Zaključki in trditve v predmetnem vmesnem poročilu preiskovalne komisije, da so se z imenovanjem nove vlade v policiji začele izvajati sistematične kadrovske čistke in spreminjanje organizacijske strukture, katerih namen je vzpostavitev policijskega sistema, ki bo deloval po diktatu politike, predvsem največje koalicijske stranke SDS, so pravno nevzdržne, nekorektne, žaljive in so potrebne odločne obsodbe tako politične kot tudi strokovne javnosti.” 

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Avtor: Domen Mezg