Mestna občina Celje: Aprila bomo zasadili 55 novih dreves

Foto: MOC

V mesecu aprilu bodo na Mestni občini Celje skupaj z Javnim podjetjem Zelenice in še z nekaterimi drugimi partnerji zasadili kar 55 novih dreves. Sajenja bodo potekala v sklopu obeleževanja svetovnega dneva Zemlje, ki ga vsako leto praznujemo 22. aprila.

Največ, kar dvajset novih dreves, bodo zasadili pri Mestnem pokopališču, na zelenem delu med Popovičevo ulico in Mirno potjo. V Mestni četrti Dečkovo naselje, pri naselju Pod Gabri, bo okolico polepšalo deset novih dreves, po dve novi drevesi pa bosta zasajeni pri Kareju 7 (pri obnovljeni Vili Vodnikova 14), Osnovni šoli Frana Roša ter na Bregu (zelena površina nad Walfdorskim vrtcem).

Devetnajst novih dreves bodo zasadili tudi na Kosovelovi ulici, kjer pa bodo pred zasaditvami odstranili še 13 posušenih in potencialno nevarnih dreves, na kar so jih na Mestni občini Celje opozorili tudi tamkajšnji prebivalci. Na teh drevesih so veje v krošnjah povsem suhe, na deblih dreves pa se pojavljajo dupline, zato je bilo zanje izdano arboristično mnenje, da jih je potrebno odstraniti in nadomestiti z novimi.

Na Mestni občini Celje namenjajo veliko pozornosti poudarjanju pomena urbanih zelenih površin in dreves v mestnem okolju. Drevesa niso le estetski element, temveč igrajo ključno vlogo pri izboljšanju kakovosti zraka, zmanjševanju hrupa, zagotavljanju sence in tudi habitata za živali. Tudi v prihodnje bodo aktivno spodbujali in izvajali zasaditve novih dreves ter skrbeli za ohranjanje in negovanje obstoječih zelenih površin v mestu. Javno podjetje Zelenice je zato v februarju začelo s sistematičnimi pregledi dreves v mestnih četrtih, ki jih izvaja ob spremstvu priznane slovenske arboristke Nataše Dolejši.

Z aktivnostmi zagotavljanja novih in ohranjanja obstoječih zelenih površin si želijo ustvariti prijetno okolje za njihove prebivalce, hkrati pa spodbuditi aktivno preživljanje časa na prostem ter povečati ozaveščenost o pomenu trajnostnega ravnanja z okoljem.

Mestna občina Celje