Mestna občina Celje najaktivnejša občina v času evropskega tedna mobilnosti

Foto: MOC

Na Mestni občini Celje so letos skupaj z Zavodom Vozim v času Evropskega tedna mobilnosti pripravili zelo bogat program aktivnosti za vse generacije. Ker v Celju trajnostni mobilnosti namenjajo veliko pozornost, so bili ta teden zelo veseli in ponosni, ker jim je Ministrstvo za infrastrukturo RS podelilo priznanje za najaktivnejšo občino v kategoriji mestnih občin.

Kot je na priznanju zapisal minister Jernej Vrtovec, je občina z aktivnim sodelovanjem v okviru pobude Evropski teden mobilnosti 2021 in s številnimi dosežki pri sprejemanju trajnih ukrepov ter ozaveščanju pomembno prispevala k uresničevanju skupne vizije za bolj zdrave in zadovoljne skupnosti. Priznanje, ki ga je na zaključnem dogodku v Novi Gorici prevzel Miran Gaberšek, svetovalec za promet na Oddelku za okolje in prostor ter komunalo Mestne občine Celje, potrjuje, da so delali dobro in jih hkrati zavezuje, da bodo tudi v prihodnje na različne načine spodbujali trajnostno mobilnost. Letos je v ETM  v Sloveniji sodelovalo 84 občin, na evropskem nivoju pa 3197 občin iz 53 držav.

V Celju so v zadnjih letih z občinskim denarjem in s pomočjo evropskih ter državnih sredstev naredili velik razvojni korak naprej. Namestili so več polnilnic za električne avtomobile ter s sofinanciranjem Eko sklada kupili deset avtobusov na stisnjen zemeljski plin, ki je okolju prijazen. V sodelovanju z javnim podjetjem Energetika Celje so v Trnovljah zgradili sodobno polnilnico na stisnjen zemeljski plin, ki ni namenjena samo polnjenju Celebusov, ampak tudi drugim vozilom na to vrsto pogona. Lani so celovito obnovili del Gubčeve in Lilekove ulice v starem mestnem jedru, ki sta zdaj varni za pešce in kolesarje. Zgradili so tudi sistem vozlišča Park&Ride. Sistem izposoje javnih koles KolesCE je zelo priljubljen in ima že več okoli 11.000 registriranih uporabnikov. Gradijo nove kolesarske povezave in občane na različne načine spodbujamo, da se v službo, trgovino in po opravkih namesto z avtom odpravijo peš, s kolesom, Celebusom ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti.

V organizacijo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so skupaj Zavodom Vozim vložili veliko truda, znanja in energije. Na delu zaprte Prešernove ulice so pripravili dva PARKirna dneva. Združili so moči in na glas pozvali k spremembi potovalnih navad. Občane so spodbujali, naj namesto avtomobila za svoje poti v službo, šolo ali trgovino raje izberejo katerega izmed bolj trajnostnih načinov mobilnosti (hojo, kolesarjenje ali vožnjo s Celebusom).  Delali so zagnano in s srcem, kar je prepoznala tudi komisija na ministrstvu, ki je danes razglasila najbolj aktivne občine in zmagovalke v ETM 2021.

Vir: MOC