Mestna občina Celje obvešča: Gibanje v mestnem parku prepovedano, do Drevesne hiške z Meškovega studenca

Foto: Mestna občina Celje

Gibanje v mestnem parku zaradi razmočenosti tal in nestabilnih dreves še vedno ni dovoljeno,  poleg tega so v nanosih še neposušenega mulja tudi nevarne fekalije, sporočajo iz Mestne občina Celje. Mestni park do nadaljnjega ostaja zaprt, ob tem pa občane in obiskovalce  opozarjajo, da naj ne odstranjujejo oznak in trakov, ki prepovedujejo dostop do parka. Prav tako zaradi razmočenosti tal in nevarnosti plazov opozarjajo na previdnost pri gibanju v mestnem gozdu. Drevesna hiška bo sicer znova odprta to nedeljo za prireditev Prisluhi v mestnem gozdu, do nje pa naj obiskovalci dostopajo z Meškovega studenca in ne iz mestnega parka.

Sredi tega tedna sta si stanje v mestnem parku in tamkajšnjih dreves znova ogledala strokovnjaka Biotehnične fakultete – Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, dr. Jože Bavcon in dr. Blanka Ravnjak. Ob sondiranju zemlje sta ugotovila, da je park razmočen in prekrit z muljastimi naplavinami, kar pomeni, da teren ni stabilen. Zato sta predlagala zaprtje parka za javnost dokler se tla ne posušijo, s čimer se bo povečala stabilnost dreves v parku.

Delavci JP Zelenice sicer še naprej intenzivno čistijo naplavine v mestnem parku, da bi čimprej zaživel v svoji običajni podobi.

Kot je povedal mag. Robert Hostnik, vodja celjske krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije, so poti v mestnem gozdu prehodne. »Drevesa, ki so padla na gozdne poti zaradi vetroloma ob julijskih neurjih in kasnejšem močnem deževju, so bila v minulih dneh odstranjena, poti pa sproščene.

Drevesna hiška v mestnem gozdu bo ponovno odprla vrata v nedeljo, 20. avgusta, ob 18. uri, za prireditev Poletja v Celju, v sklopu cikla Prisluhi v mestnem gozdu (Airstring trio: Iz Neaplja v Pariz).

Obiskovalci naj za pot do Drevesne hiške kot vstopno točko v mestni gozd izberejo Meškov studenec, pri hoji po gozdnih poteh pa naj bodo zaradi razmočenosti tal previdni.

Mestna občina Celje