Mestna občina Celje obvešča: Mrežimo poezijo, Poetikonov ginko, Veronikina izložba

Foto: Mestna občina Celje

Slovesna podelitev Veronikine nagrade, ki bo letos 29. avgusta 2023, ob 20. uri na Starem gradu Celje, prinaša tudi pestro spremljajoče dogajanje. Na prizorišču prireditve bo teden dni prej zdaj že tradicionalni dogodek, Mrežimo poezijo, ki je namenjen ogrevanju pred podelitvijo Veronikine nagrade, zlatnika poezije in male Veronike. Ob tem ne spreglejte Poetikonovega ginka, obeležja poeziji na Starem gradu Celje, in izložbo na Prešernovi ulici, ki je namenjena predstavitvi Veronikine nagrade, je med drugim zapisano v sporočilu za javnost s strani Mestne občine Celje.

Poetikonov ginko je leta 2006 v počastitev Celja kot pesniškega mesta, ob 10 obletnici Veronikine nagrade, na Starem gradu Celje zasadila delegacija Hiše poezije Poetikon iz Ljubljane. Ginko je mogočno parkovno drevo, ki izvira s Kitajske in Japonske, najlepše v Celju raste v Mestnem parku. Ginko je tudi naslov knjižne zbirke Hiše poezije Poetikon, namenjene izdajanju proznih in dramskih besedil ter esejev.

Dogodek Mrežimo poezijo, ki je del aktivnosti bralne delavnice Knjige v mreži in jo vodita dramaturginja in organizatorka Veronikine nagrade Nuša Komplet Peperko ter novinarka Barbara Gradič Oset, bo letos že tretje leto zapored, in sicer  v torek, 22. avgusta, ob 18. uri. Pri tem ne gre za klasično javno branje poezije oziroma interpretacije, ampak skupno prebiranje in premišljevanje o nominirancih.

Ob tem naj še pripominjajo, da se je o Veronikini nagradi, letošnjih nominirancih, mali Veroniki in prejemniku zlatnika poezije mogoče seznaniti tudi v izložbi na Prešernovi ulici.

Mestna občina Celje