Mestna občina Celje obvešča: Z »Dnevom brez avtomobila« končali Evropski teden mobilnosti v Celju

Foto: Andraž Purg

Z zaključno prireditvijo, »Dan brez avtomobila« (oziroma uradno »2. Parkirni dan«), ki je postregla z živahnim dogajanjem na za promet popolnoma zaprtem delu Prešernove ulice, so včeraj dopoldan sklenili letošnji program Evropskega tedna mobilnosti (ETM) v Celju, je zapisano v sporočilu za javnost Mestne občine Celje.

V sklopu programa na Prešernovi ulici, ki je bila za promet zaprta od 9. do 13. ure, so predstavili javni mestni potniški promet Celebus sistem javne izposoje koles – KolesCE in še nekaj drugih storitev s področja trajnostne mobilnosti, kot sta na primer brezogljična dostava Pošte Slovenije in Prostofer. Pripravili so prometni poligon in predstavljali varno uporabo e-skiroja, svoje stojnice so imeli policija, ki je podajala koristne informacije o varnosti v prometu, Center za krepitev zdravja ZD Celje, kjer so se obiskovalci lahko seznanili s programi za zdrav življenjski slog in Tehnopark Celje, kjer so predstavljali svoje zanimive projekte itn.

Prešernova ulica pa je bila predvsem v znamenju otrok iz celjskih osnovnih šol in vrtcev, ki so s poslikavami parkirišč, talnimi igrami, razstavo risbic in drugimi aktivnostmi popestrili dogajanje na ulici.

Foto: Andraž Purg

Letošnjega programa žal niso uspeli izvesti v celoti, zaradi slabega vremena je odpadlo nekaj dogodkov, ki so jih načrtovali za pretekli konec tedna. Na to soboto pa je prestavljen projekt Celjskega mladinskega centra (MCC) S KolesCEm na pot, ki vključuje kolesarjenje na treh različno zahtevnih trasah (Viseči most, Šmartinsko jezero, Celje-Laško-Rimske Toplice).

Letošnji program Evropskega tedna mobilnosti v Celju je na podlagi programskih usmeritev Mestne občine Celje pripravil Zavod Vozim, v sodelovanju s številnimi drugimi ustanovami, organizacijami in podjetji: Nomagom, Celjskim mladinskim centrom, Zavodom Celeia Celje, Tehnoparkom Celje, Ljudsko univerzo Celje, JZ Socio, Muzejem novejše zgodovine Celje, ZD Celje, Policijsko upravo Celje, Pošto Slovenije, ZŠAM Celje itn.

MOC