Mestna občina Celje: Partnerstvo z nemškim Grevenbroichom združilo mlade

Foto: MOC

Mednarodna prijateljstva in sodelovanja nas bogatijo. Spoznavanje drugih kultur in narodnosti širi naša obzorja in nas pripravlja na življenje, v katerem smo preko meja vedno bolj povezani. Takšna prijateljstva so tudi promotor miru in sožitja med narodi. V tem tednu so v Celju gostili mlade iz Erasmus gimnazije Grevenbroich, ki so sklenili novo prijateljstvo z dijaki I. gimnazije v Celju.

Pobuda za sodelovanje med gimnazijama je prišla iz Erasmus gimnazije Grevenbroich, iz mesta, s katerim je Celje pobrateno že več kot 38 let. Pobudo so na I. gimnaziji Celje z veseljem sprejeli in tako so prijateljstvo z Grevenbroichom obudili prav med mladimi, kar se se zdi Mestni občini Celje še posebej dragoceno, saj so mladi tisti, ki bodo medmestne odnose krepili v prihodnosti.

Goste iz Nemčije in njihove celjske vrstnike je v Narodnem domu sprejel župan Matija Kovač, jim predstavil zgodbo Narodnega in Celjskega doma ter poudaril, kako srečni smo lahko, da so zgodovinska nesoglasja presežena in smo danes lahko prijatelji ter drug drugega bogatimo.

Dijaki se med seboj zelo dobro razumejo, v Celju in Sloveniji pa je gostom iz Nemčije zelo všeč, vseh devetnajst je tukaj prvič. Tema izmenjave je trajnost. Družili so se z vrstniki na šoli in imeli ekološko delavnico, ogledali so si Celjski grad, staro mestno jedro in razstavišče Celeia – mesto pod mestom, obiskali so Ljubljano, se sprehodili po ekološki učni poti ribnika Vrbje in obiskali Hmeljarski inštitut. Odpravil so se še na sprehod po Mestnem gozdu do drevesne hiške.

Septembra v Grevenbroich odhajajo dijaki I. gimnazije v Celju.

Na Mestni občini Celje so veseli, da je partnerstvo z nemškim mestom Grevenbroich dobilo nova krila.

Mestna občina Celje