Mestna občina Celje: Podelitev celjskih grbov in praznovanje za vse Celjanke in Celjane

Foto: MOC

Celje bo praznovalo 573. rojstni dan. 11. aprila, leta 1451, je namreč Friderik II. Celjski trški naselbini podelil mestne pravice. To pomembno obletnico želijo praznovati z vsemi Celjankami in Celjani in se še posebej pokloniti letošnjim prejemnikom najvišjih priznanj Mestne občine Celje.

V četrtek, 11. aprila, bodo na večerni osrednji slovesnosti podelili celjske grbe. Letos bo župan Matija Kovač podelil dva zlata celjska grba, štiri srebrne in štiri bronaste celjske grbe ter pet kristalnih celjskih grbov.

Zlati celjski grb prejmeta Hedvika Zimšek za 20 let požrtvovalnega prostovoljnega dela na področju paliativne – hospic oskrbe ter prispevek  pri razvoju hospic dejavnosti na lokalnem in državnem nivoju ter Roman Kramer za predano delo pri izvedbi protipoplavnih ukrepov in strokovne prispevke pri več drugih projektih, ki imajo trajen pomen za mesto.

Srebrni celjski grb prejmejo dr. Bruno Dujič za strokovno delo pri razvoju in gradnji prvih večjih lesenih objektov v Celju, Tina Trstenjak za vrhunske tekmovalne dosežke in promocijo celjskega judo športa, Lions klub Celje Mozaik za požrtvovalno humanitarno delovanje in Ljubečanke – Ženski pevski zbor KUD Ljubečna za uspešno delovanje in ohranjanje ljudskega izročila.

Bronaste celjske grbe prejmejo Miran Rauter, za uspešno podjetniško pot in odgovoren odnos do zaposlenih in okolja, Društvo navijačev Florijani, za 30 letno navijaško podporo celjskih rokometašev, Kolektiv gostinskega lokala Špital za prjatle za kreativnost pri izvedbi kulturnih prireditev in Televizija Celje za 30 let uspešnega delovanja.

Kristalne celjske grbe, ki jih podeljujemo za odličnost v celotnem študijskem obdobju, pa prejmejo Klara Drofenik, Urh Ferlež, Filip Filipič, Nejc Gajšek in Polona Majdič.

Celotne obrazložitve so objavljene tukaj: praznik-moc-brosura-20240328-web.pdf (celje.si)

Na vsakega od nagrajencev so izjemno ponosni, saj vsi bogatijo življenje v mestu Celje. Mestni svet Mestne občine Celje je prejemnike letošnjih priznanj potrdil na februarski seji.

Na dan osrednje slovesnosti bodo z vsemi Celjankami in Celjani praznovali v starem mestnem jedru, na zvezdi, kjer pripravljajo brezplačno in slikovito dogajanje ob njihovem prazniku. Z njimi bodo Celjski mladinski center, Glasbena šola Celje, JSKD – OI Celje, Vocal BK Studio in Zavod Celeia Celje. Dogajanje bodo zaključili z rojstnodnevno torto.

Praznovanju se ves april pridružujejo številne organizacije v Mestni občini Celje s svojimi prireditvami in dogodki, ki jih posvečajo prazniku. Številne prireditve se bodo zvrstile vse do konca aprila: Celje-Dogodki.png (2539×3484)

Vse Celjanke in Celjane ter obiskovalce njihovega lepega pomladnega mesta na Mestni občini Ceje vabijo, da se jim pridružijo pri praznovanju. Veseli so, da z njimi tudi letos praznujejo otroci in mladi iz celjski vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter nekaterih drugih zavodov. Ustvarili so unikatno galerijo na prostem, ki jo lahko občudujemo na velikih plakatih v mestu.

Mestna občina Celje