Metod Berlec: Kadrovske čistke, amnestija in pozabljeni ljudje.

Foto: Nova24TV

Golobova vlada je po potrditvi v DZ RS vse svoje sile usmerila v kadrovanje in revanšističen obračun z vsemi, ki ji niso po volji. Na prvi seji vlade je poleg menjav na vrhu policije, Sove in Ukoma ter imenovanj državnih sekretarjev sprejela tudi odločitev o menjavi članov sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter članov sveta Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in sprejela je sklep o pripravi seznama novih zaposlitev od 1. januarja 2020. Sledile so zamenjave v nadzornih svetih energetskih družb in še bi lahko naštevali.

Obračunavati je začela tudi s tistimi, ki so apolitični, a so bili imenovani v času Janševe vlade, zaradi česar so za vladajoče “politično kontaminirani”. Lep primer za to je generalni direktor NIJZ Milan Krek, na katerega je novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (po navodilu predsednika vlade Roberta Goloba) začel pritiskati, takoj ko je nastopil funkcijo ministra. Ker slednji ni hotel odstopiti ter je opozoril na pritiske in grožnje, je minister začel razlagati, da Krek ne uživa njegovega zaupanja. In ker se slednji ni vdal, je vlada spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ. Po novem bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti in ne več generalni direktor. Strokovnega direktorja ne bo imenoval generalni direktor, ampak svet zavoda, kar pomeni, da bo prvi človek NIJZ zelo omejen v svojih pristojnostih.

Pri tem je Krek opozoril, da vlada govori o “depolitizaciji”, v resnici pa vse institucije, vključno z NIJZ, v svojem zmagovalnem zanosu “politizira” s strankarskimi kadri iz vrst GS, SD in Levice. Češ, zmagali so in ljudstvo jim je dalo, tako so prepričani, pravico, da zamenjajo vse. “Mar res? Niti ne. Nekaj več kot 60 odstotkov volivcev ni glasovalo za  Gibanje Svoboda. Od kod torej takšna vzvišenost ob nenehni mantri predsednika Goloba, da so skromni? Vsaj pri zahtevah za odstope res niso skromni. Nisem namreč edini, ki ga silijo k odstopu. Tudi od drugih javnih zavodov s področja zdravstva dobivam informacije, da kličejo vodilne in jim kar po telefonu ukazujejo, naj odstopijo. Neverjetno! A ker sem že dovolj star, da imam nekaj zgodovinskega spomina, vam lahko zaupam, da je natančno tako, po istem kopitu včasih delovala komunistična partija: povsod je imela svoje nastavljence, ki so poročali na centralni komite, direktorji so bili lahko samo njihovi člani, razen redkih izjem. /…/ Ob vsem tem visoko doneče besede našega predsednika vlade in njegovega ministra za zdravje o ‘depolitizaciji’ popolnoma zbledijo v vetru. Upam, da jima bo zrastel takšen nos kot Ostržku. Naj že nehata razlagati, kako bodo depolitizirali vse. V resnici je namreč ravno obratno! Vse politizirajo, in to zelo hitro. Tako hitro, da temu tudi slediti ni več moč …”

Golobova vlada je hkrati začela s postopkom pomilostitve tistih, ki so v času epidemije novega koronavirusa zavestno kršili zaščitne ukrepe, nezakonito protestirali, organizirali nezakonite proteste ali celo nasilno protestirali. Vlada je tako prejšnji teden ministrstvoma za pravosodje in za notranje zadeve naložila, da skupaj s službo vlade za zakonodajo do konca avgusta pripravita analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev ukrepov v času epidemije covida-19. Hkrati je vlada preklicala sklepe prejšnje vlade iz decembra 2021 o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih protestnih shodih. Delovna skupina državnega odvetništva je namreč svetovala ministrstvu za notranje zadeve, da se nove tožbe ne vlagajo, že vložene pa umaknejo. In to je ministrstvo v treh primerih že storilo. S tem je, kot je zapisal nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, dala nasilnežem eno samo sporočilo: “To pa je, v času desnih vlad bodite nasilni, kršite zakone in počnite vse, kar lahko, da se desna oblast zamenja, ko bomo na oblasti levi, pa boste tako ali tako oproščeni. Nedopustno.”

No, hkrati pa, kot opozarjamo v tokratni številki revije, vlada prav po polžje razpravlja, kako bi ljudem pomagala zaradi naraščajoče draginje. Verjetno zato, ker pravih rešitev nima!? In po navodilih botrov iz ozadja razmišlja, kako bi skočila agresorski Ruski federaciji v objem …

Metod Berlec

Članek prvotno objavljen tukaj.

Stališče avtorja ne izraža nujno stališča uredništva.