Mikrobiolog dr. Pretnar: “Mediji Jenullovo dveletno krvoločno kampanjo promovirajo kot herojstvo”

Foto: Printscreen RTVS/FB Jaša Jenull

Medijske pozornosti je bil tudi po volitvah še vedno deležen organizator petkovih neprijavljenih protestov in sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla Jaša Jenull. Ena od takšnih pozornosti je tudi intervju za Dnevnik, kjer je v rokah prešerno držal nasip “Adijo Janša”. To pa ni edini intervju in edina medijska pozornost, ki jo je bil Jenull deležen po volitvah, medijsko ga je podprla celo RTV Slovenija, ko je z njim opravila nedeljsko oddajo Intervju. Mediji želijo Jenulla prikazati kot nekakšnega heroja.

Kljub dejstvu, da smo se v Sloveniji v začetku leta 2020 srečali z najhujšo krizo po osamosvojitvi in je virus prizadel cel svet, to nekaterih ni odvrnilo, da ne bi nagajali vladi, ker je bil na oblasti Janez Janša. Jenull s svojimi somišljeniki se je tako “požvižgal” na vsa svarila zdravstvene stroke, ki je svarila pred zbiranjem večjega števila oseb. Zadeva je bila toliko hujša še na začetku, ko ni bilo dovolj zaščitne opreme in cepiv, ki bi preprečevala hujši potek bolezni.

Foto: Nova24TV

“Ko sem zadnjič poslušal ustavnega sodnika o ukrepih, sem ugotovil, da so nam mediji zamolčali bistvo. Bistvo je, da noben ukrep ni bil ukinjen, ampak so vsi dobili prehodna obdobja. Torej so bili veljavni in potrebni. Izhajajoč iz tega je gospod Jenull hujskal dve leti ljudi proti ukrepom in namenoma skrbel za širitev virusa vsak petek. In za to naj bi dobil medaljo”, glede promocije Jaše Jenulla v medijih kritično izpostavlja eden najbolj znanih slovenskih mikrobiologov dr. Gorazd Janez Pretnar in ob tem dodaja, da to ni več ladja norcev, ampak debilizacija družbe. “In moj pogled nazaj je, to je bila najbolj krvoločna kampanja, ki je trajala dve leti, mnogo žrtev te kampanje je umrlo po nepotrebnem. Če ne vidite dlje, si kupite lestev,” je še dodal.

Kljub tem dejstvom želijo mediji Jenulla prikazati kot borca za demokracijo in proti elitam, kljub temu, da bi lahko rekli, da se tudi sam uvršča med ljubljansko elito. Za RTV Slovenija je priznal tudi, da so njegovim protestom bile naklonjene določene stranke, ki so v tem videle širjenje svoje prepoznavnosti. “Pomembno je bilo, da se vzdržuje ta protestni naboj, da ohranjamo petkov termin in z vsakim novim tednom naslavljamo nove stvari ki jih je naredila vlada v preteklem tednu,” je dejal Jenull. “Če se ne moremo očistiti skozi umetnost, imata vsa utemeljena jeza in pravični srd, ki sta se nabirala dve leti, na voljo res samo še razbijanje šip in metanje granitnih kock,” je prepričan Jenull. Kot kaže, ga prav nič ne moti, da so protesti potencirali tudi nasilno obnašanje in povzročanje škode na ljubljanskih ulicah.

Vir: Nova24TV