V kreativnem otroškem mestu Minicity ponovno navdušujejo s poučnim projektom, ki je obiskovalcem na voljo brezplačno: dobrodošli v Greencity, najbolj zeleno mesto v malem.

Greencity, najbolj zeleno mesto v malem, ki v razširjenem delu Minicityja Ljubljana gostuje vse do oktobra, spodbuja razumevanje kmetijstva in gozdarstva na otroku prijazen način, na prvo mesto postavlja preživljanje kakovostnega časa v naravi in uri kompetence otrok s praktičnim preizkušanjem realnih pripomočkov ter z igro vlog. Svoje družbeno odgovorno poslanstvo Minicity tako nadaljuje tudi v tem segmentu in otrokom skozi izkustvo približa pomembnost lokalnega kmetijstva in bogastvo slovenskih gozdov.

V ospredje Greencityja so tokrat postavljene zelene vsebine, lokalna pridelava in preživljanje časa v naravi. »Izkušnje so pokazale, da kljub kakovostnim izobraževalnim vsebinam v šoli otroci deficitarnih poklicev, ki so v Sloveniji izjemno pomembni in jih lahko povzamemo tudi kot steber slovenskega gospodarstva, ne poznajo dovolj dobro, da bi se v prihodnosti odločali za kariero v tej smeri. Minicityjevo poslanstvo spoznavanja poklicev in naš slogan ‘Postani to, kar si želiš’, tako raztezamo tudi v ‘zeleno’ obarvane vsebine. Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, Mreža za podeželje in Slovenski državni gozdovi so idejo z veseljem podprli in tako z didaktično zasnovanimi vsebinami otrokom omogočamo preizkušanje v poklicih kmetovalca, gozdarja ali pridelovalca in prodajalca sadja in zelenjave,« nam je zaupala Jasna Žaler Culiberg, direktorica razvoja poslovanja v Minicityju Ljubljana.

Po besedah kmetijske ministrice dr. Aleksandre Pivec je biti kmet »zahtevna, a hkrati čudovita naloga. Že če pomislimo na pridelavo hrane, ki je ključna za človekov obstoj in razvoj, nam je jasno, da gre za zahtevno opravilo, ki od kmeta terja ljubezen do zemlje, do njenih pridelkov in nenazadnje do celotne narave. Poslanstvo kmeta želimo pobliže predstaviti otrokom, ki bodo že ‘jutri’ opravljali to plemenito nalogo. Zato me veseli, da lahko prek Mreže za podeželje podpiramo tovrstne ozaveščevalne aktivnosti. V imenu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Mreže za podeželje spodbujamo razvoj podeželja in podpiramo aktivnosti Minicityja pri osveščanju naših najmlajših, zato vas prijazno vabimo, da v teh počitniških dneh z otroki in vnuki obiščete leseni kotiček v Greencityju in se skupaj seznanite s pomenom slovenskega kmetijstva na otroku prijazen način.”

Greencity obiskovalce vabi z odličnim konceptom raznovrstnih aktivnosti, ki se vsebinsko izjemno lepo povežejo, vse pa na prvo mesto postavljajo preživljanje kakovostnega časa v naravi. Otroci se spoznavajo z različnimi vrstami lesa in se preizkusijo v poklicu gozdarja, se podajo po nevidni reki in se preizkusijo v adrenalinski vožnji s kajakom ali kanujem, pripravijo si čisto pravi piknik in izvedo vse, kar je pomembno vedeti o zaščiti kože v poletnih mesecih. Obiskovalce čakajo tudi navihane kreativne delavnice. Otroci se bodo spoznali s poklicem čebelarja in se v tej vlogi tudi preizkusili, se prepričali, kako skrbi za čebele, katere pripomočke uporablja pri svojem delu in kakšen je čisto pravi panj, preizkusili pa se bodo tudi v izdelavi panjskih končnic. Skladno z osrednjim poslanstvom Greencityja – približati otrokom pomen slovenskega kmetijstva, lokalne pridelave in poljedelstva, imajo otroci na voljo stojnico, ki jo lahko poimenujejo po svoji želji, na kateri igrajo igro vlog in se preizkušajo v prodaji lokalno pridelane hrane. Skozi strokovno vodeno animacijo se bodo otroci spoznali s pomenom lokalne pridelave in kaj lahko na svojem vrtu pridelajo sami, katere rastline pridelujemo v Sloveniji, kdo je kmetovalec in kdo branjevka in še mnogo drugih pomembnih informacij, ki jim bodo približale slovensko kmetijstvo.

Podrobnosti o obisku Greencityja v Minicityju Ljubljana si oglejte na minicity.si.

Več informacij: Vodja marketinga, Manja Plesničar, 031/612 023, [email protected]

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano