V članku “Nadomestilo za brezposelnost bo bistveno višje” avtorja J.Z.lahko beremo, da bi se naj minimalno nadomestilo za primer brezposelnosti zvišalo za več kot 50 odstotkov oziroma za 180 evrov. Spremembe delovne zakonodaje naj bi socialni partnerji uskladili in jih nato skupaj s pokojninsko zakonodajo obravnavali na izredni seji Ekonomsko socialnega sveta. Javna razprava bo sledila čez poletje, jeseni še en krog pogajanj.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi bilo dogovorjeno zvišanje minimalnega denarnega nadomestila – z zdaj najnižjega 350 evrov naj bi se zvišalo na 530 evrov. Naj pa bi se pogovarjali tudi o tem ali se naj prejemniku nadomestilo zaradi kršitve zniža.

Predlagano je bilo s strani Ministrstva za delo, da bi starejši delavci namesto 25 mesecev na zavodu za zaposlovanje denarno nadomestilo lahko prejemali največ 19 mesecev. Preprečili naj bi s tem beg ali pošiljanje starejših delavcev na Zavod za zaposlovanje ter nato naravnost na pokojninski zavod.

Kompromis iščejo pri tem ali mora biti delavec, da je upravičen do 19 mesecev zavoda star najmanj 50 ali 58 let in ali bo moral imeti najmanj 25 let delovne dobe ali še več. Radio Slovenija je še poročal, da je veliko pripomb in nesoglasij je tudi glede podaljšanja zavarovalne dobe za pridobitev pravice do nadomestila. Poenostavljeno povedano to pomeni koliko časa je treba biti zaposlen, da si nato upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Ministrstvo z zdajšnjih devetih mesecev predlaga podaljšanje na leto dni zaposlitev. Po neuradnih informacijah ta predlog v tej obliki naj ne bi bil sprejet. Obenem je odprt tudi predlog o znanju slovenščine za državljane tretjih držav kot pogoj za vpis v evidenco brezposelnih, potrebno pa je dodelati tehnične rešitve.

Članek “Nadomestilo za brezposelnost bo bistveno višje” je dosegljiv tukaj: https://www.zurnal24.si/slovenija/nadomestilo-za-brezposelnost-bo-bistveno-visje-330824