Minister Aleš Hojs na Rogli smučal s policisti in ljudi ozaveščal o pomenu varnega smučanja

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dan preživel na smučišču na Rogli, kjer se je pridružil predstavnikom policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve pri preventivnih aktivnostih za varnost na smučišču med zimskimi šolskimi počitnicami.

V izjavi za javnost je minister Hojs opozoril na namen današnje akcije: »Gre za ozaveščanje, kako se varno obnašati na smučišču, kako varno smučati. Rad bi se policiji zahvalil, za vse kar so naredili v tem tednu.«

Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenij za notranje zadeve Marko Kandolf je prav tako poudaril pomen varnosti na smučiščih: »Varnost na smučiščih se izboljšuje, boljša je ozaveščenost smučarjev. Glavna vzroka za smučarske nesreče sta – tako kot v preteklih letih – hitrost in pomanjkanje smučarskega znanja. Pozivam smučarje, da smučajo s primerno opremo in hitrostjo.«

Zagotavljanje varnost na smučiščih je pomembna naloga policije. Janez Dobnik, policist smučar iz Policijske postaje Slovenske Konjice je povedal, da na smučiščih trenutno opravlja naloge policista smučarja 60 policistov. Osredotočeni so predvsem na čas zimskih počitnic, ko je večji obisk otrok in družin. Skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje so zagotovili helikoptersko reševanje s smučišč. »Smučarji se držijo pravil FIS. Je pa res, da so nekateri, ki precenijo svoje sposobnosti smučanja in izbiro proge, zato potem tudi prihaja do nesreč in poškodb,« je dejal.

V smučarski sezoni 2020/2021 se je zgodilo 318 nesreč, v katerih je bilo udeleženih 322 oseb. Najpogostejši vzrok za nesrečo je bila hitrost, sledijo pomanjkljivo smučarsko znanje, padci in utrujenost. V starostni skupini od 11 do 20 let je bilo 92 udeležencev nesreč, sledijo otroci, stari 10 let in manj, teh je bilo 72.

Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve