Minister Jernej Vrtovec napovedal rešitve za javni promet, zato ne razume nezadovoljstva taksi služb

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (Foto: Facebook)

Ljubljana, 25. februar 2021 – Prehod na trajne oblike mobilnosti je še kako pomembna, kar se zaveda tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki pa se zaveda, da je to mogoče doseči le s pravo strategijo. Minister opozarja, da je potrebno zmanjšati prometne konice, ki še kako vplivajo na kakovost zraka. Vrtovec se je tako v zadnjem letu lotil projektov, ki so dolga leta stali, saj lahko le dober javni potniški promet zmanjšuje število osebnih vozil v mestnih jedrih.

Minister po novih investicijah v železniški promet se želi lotiti spremembe zakonodaje, ki bi pripomogla k uvedbi digitalne platforme na podlagi katere bi poslovanje poenostavil taksi službam. “Že od začetka ministrovanja v fokus postavljam ljudi – uporabnike prometne infrastrukture in vseh, še posebej pa trajnostnih, oblik mobilnosti. Na vseh področjih ministrstva smo letos naredili velikanske korake naprej, odpravili birokratske ovire in in v tek spravili projekte, ki so leta ležali v predalih,” je na Facebooku pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Ena od prioritet v nadaljnjem mandatu ministra je tudi sprememba Zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim bodo odpravljeni birokratski nesmisli, hkrati pa se bodo odprla vrata novim oblikam prevozov. “Delamo še en pomemben korak k boljšemu sistemu za uporabnike, tako domače kot tuje. Zakon, ki bo omogočal opravljanje taksi storitev prek aplikacij, bo zagotavljal moderen, digitalen način prevozov, kakršnega poznajo že domala povsod po svetu,” je še pojasnil minister Vrtovec.

Da se zmanjša število osebnih vozil v mestih mora po besedah ministra zaživeti dobro delujoč javni promet, taksi in storitve deljene mobilnosti. Žal so v zadnjih letih po besedah ministra zadeve šle v nasprotno smer. Zavedati se je namreč potrebno, da se je število registriranih vozil v Sloveniji v obdobju med letom 1995 in letom 2017 povečalo za 54-odstotkov. “Zato pospešeno gradimo železniško infrastrukturo, uvajamo nove vlake in zato tudi dodajamo nove načine mestne mobilnosti,” je pojasnil minister.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV