Minister za obrambo Matej Tonin je po končani preiskavi Obveščevalne varnostne službe MORS izjavil, da pripadnik Slovenske vojske v Daniela Malalana ni uperil puške, ni ga legitimiral in ni mu odvzel prostosti. Kot pravi, je bilo vse v skladu s pravili delovanja. “Po preiskavi je čas za depolitizacijo primera v dobro Malalana in vojaka, ki je izjemno izkušen in odlikovan vojak,” je še zapisal.

Minister za obrambo Matej Tonin je po zaprti seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri je Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo predstavila poročilo o majskem incidentu na meji z Italijo, na Twitterju zapisal,  da ni šlo za incident, kakršnega je opisal Daniel Malalan.

Kot je povzel poročilo OVS minister Tonin, pripadnik slovenske vojske v Malalana ni uperil puške, ni ga legitimiral ali mu odvzel prostost – postopal je namreč z ustavljenimi pravili delovanja vojske v času naloge. Po vsem tem je še zapisal, da je čas za depolitizacijo primera v dobro Malalana in vojaka, ki ga je minister opisal kot izkušenega in odlikovanega pripadnika Slovenske vojske.

Avtorica Sara Kovač, več lahko preberete tukaj.