Ministrica dr. Helena Jaklič na Rogli obiskala učence iz Porabja

Miistrica z učenci in učitelji. (Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v sredo obiskala učence višjih letnikov dvojezičnih osnovnih šol in dijake, ki se učijo slovenskega jezika na srednjih šolah iz slovenske manjšine v Porabju, ki so te dni na šoli v naravi na Rogli. Projekt, ki je delno financiran tudi s sredstvi, ki so jih prejeli na razpisu Urada, pripravlja Zveza Slovencev na Madžarskem.

Z obiskom je želela ministrica pokazati svojo naklonjenost projektu, ki ga zveza že leta pripravlja. Večdnevni sproščen obisk Slovenije, kjer se prepletata športna dejavnost in jezikovne delavnice, je prav gotovo zelo učinkovit in privlačen način krepitve uporabnega znanja slovenskega jezika, pa tudi lepa priložnost za navezovanje stikov mladih iz Slovenskega Porabja z matično domovino.

Nadobudni mladi so na pohorsko smučišče prispeli že v nedeljo, 27. februarja. V petih dneh so se in se bodo naužili smučarskih in drugih zimskih aktivnosti, izredno pomembno noto smučarskemu tednu pa dajejo delavnice slovenskega jezika, ki jih s pomočjo območne enote Zavoda RS za šolstvo Murska Sobota izvaja višja svetovalka v Porabju Valentina Novak.

Učenci so skupaj s predsednico zveze Andreo Kovacs sprejeli ministrico. Ker sta dve učenki prav v teh dneh slavili rojstni dan, so jim vsi skupaj zaželeli vse najboljše, ministrica pa je vsem učencem podarila manjša darilca, povezana z lanskoletnim praznovanjem tridesete obletnice samostojne Slovenije. To priložnost so izkoristili tudi za vsebinski pogovor o dvojezičnem šolstvu v Porabju.

Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu