Ministrstvo načrtuje letošnjo izvedbo NPZ v klasični obliki

Foto: Državni izpitni center

Ljubljana, 19. marca 2021- Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je na novinarski konferenci povedal, da bo letošnje nacionalno preverjanje znanja – NPZ potekalo kot predvidevajo šolski kolesarji. NPZ v 6. in 9. razredu bodo izvedli na 441 šolah, v 3. razredu pa poskusno na 142 šolah.

Po podatkih državnega sekretarja bodo učeni 6. razredov pričeli z NPZ 4. maja s predmetom slovenščina in ga nadaljevali 6. maja z matematiko ter zaključili 10. maja s tujim jezikom. Učence 9. razreda prav tako 4. maja čaka preverjanje iz slovenščine ter 6. maja iz matematike, 10. maja pa bodo pisali tretji predmet. Letos naj bi NPZ pisalo okoli 40.000 učencev 6. in 9. razredov.

Letošnji NPZ-ji bodo potekali na klasičen način v šolskih prostorih v pisni obliki, če bodo epidemiološke razmere seveda to dopuščale. Po besedah Janeza Vogrinca predsednika Državne komisije za vodenje NPZ je namen preverjanja samoevalvaciji dela posamezne šole. Z letošnjim preverjanjem si želijo tako kot ostale leta pridobiti primerjavo med generacijami zato so sam preiskuz za letos naredili z upoštevanjem izobraževanja v zadnjih dveh šolskih letih.

Uredništvo