Ministrstvo podalo dodatna pojasnila glede osebnega prevzema alkohola in alkoholnih pijač

Foto: pixabay.com

Ljubljana 5. december 2020 – Vlada je v četrtek med drugim izdala tudi Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 7. decembra 2020. Z dopolnitvijo Odloka je vlada sprejela, da je pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih, omogočen prevzem hrane in pijače – brezalkoholne, prepovedan pa je prevzem alkoholnih pijač. Prevzem je mogoče izvajati med 6. in 21. uro, vendar konzumiranje hrane in pijače na prevzemnih mestih ni dovoljeno.

“V zvezi s tem pojasnjujemo, da se prepoved nanaša zlasti na osebni prevzem alkohola in alkoholnih pijač v gostinskih obratih, saj ta prepoved dopolnjuje prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na javnih površinah. S tem se v skladu z namenom Odloka omejuje gibanje prebivalstva in po eni strani prispeva k upoštevanju ukrepov za preprečevanje in omejevanje okužbe s SARS-CoV-2 (npr. nošenje maske, zbiranje in druženje oseb) ter po drugi k nižji možnosti za nesreče, nasilje in poškodbe in s tem k nižji obremenitvi zdravstvenega sistema”, so zapisali na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so še navedli, da se kot alkohol in alkoholne pijače ter žganja štejejo vse pijače, ki vsebuje več kot 1,2 volumenskih odstotkov alkohola, žganja pa kot alkoholno pijačo, ki vsebuje več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola.

M.I.