Mira Jazbec, šentjurska občinska svetnica iz SLS na državnozborske volitve odhaja kot kandidatka stranke Andreja Čuša in Zelenih Slovenije

Foto: Nadja Vuga

V Šentjurju je v petek, dne 6. 4. 2018 potekala novinarska konferenca, na kateri se je predstavila stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ter njihova kandidatka na prihajajočih državnozborskih volitvah iz Šentjurja Mira Jazbec. Na začetku je besedo prevzel vodja stranke Andrej Čuš, ki je povedal, da se je za vključitev v volilno tekmo podal, ker je po njegovih besedah prišel čas, ko je potrebno prenehati z razpravo kdo je zmagal 2. svetovno vojno. Vendar je po našem mnenju pozabil na dejstvo, da mora narod doseči čisto zgodovino, da lahko potem gradi na trdni prihodnosti. Predsednik stranke je povedal tudi, da si bodo prizadevali za ureditev področij kot so okolje, mladi, šport, delavci in upokojenci. Vendar konkretnih ukrepov s katerimi se bodo lotili teh področij ni predstavil.
Po besedah Andreja Čuša bodo največ glasov dobili od ljudi, ki trenutno ne hodijo na volitve, od njih naj bi prejemali največ podpore pri njihovem trenutnem delu. Poudaril je še, da bodo v prvi vrsti poskrbeli za Slovence in Slovenke in šele potem za ostale. V nadaljevanju se je predstavila njihova kandidatka za poslanko Mira Jazbec. Predstavila se je s kratkim življenjepisom, kjer je poudarila, da je delala z mladimi in da je v občinski politiki aktivna od leta 2006. Na listi Andreja Čuša in Zelenih Slovenije bo kandidirala, ker stranka zagovarja vrednote, ki so njej blizu. Katere so to ni zaupala. Ob njeni izvolitvi v Državni zbor Republike Slovenije  se bo zavzemala za poštenost, enakost in pravičnost ter se bo trudila, da se bodo v občini Šentjur rešila pereča področja katere občina brez pomoči države ne more urediti. Po njenih besedah bi se morala urediti navezovalna cesta Ulica Dušana Kvedra, kjer se težava s tranzitom povečuje.

Miri Jazbec smo na novinarski konferenci zastavili vprašanje »ali je kandidat za poslanca izvoljen na podlagi programa stranke ali lastnega programa?« Kandidatka je odgovorila, da je nekaj program stranke, nekaj pa predstavlja lastni program. To vprašanje je bilo postavljeno, ker nas je zanimalo »ali bi stranka Andreja Čuša in Zeleni Slovenije podprli zakon, ki bi določal, da poslanec, ki izstopi iz poslanske skupine ne more več opravljati funkcije kot nepovezani poslanec?« Jasnega odgovora s strani kandidatke ni bilo ampak je bilo razumeti, da oni tega zakona ne bi podprli in bi dovolili, da poslanec deluje kot nepovezani.
Glede na dejstvo, da je Mira Jazbec občinska svetnica nikakor nismo mogli mimo vprašanja o neukrepanju župana mag. Marka Diacija v zvezi s sanacijo Celjske kotline in kako gleda na Predlog zakona o sanaciji Celjske kotline. Po njenih besedah je ukrepala Krajevna skupnost Blagovna in je zatrdila, da župan o Predlogu zakona ni bil obveščen. Na tem mestu naj poudarimo, da je iz nam dostopne dokumentacije jasno razvidno, da je župan s poslanko, ki prihaja iz stranke, ki je pripravila Predlog zakona večkrat tudi komuniciral na to temo. Tako, da je kandidatka na tiskovni konferenci ali zavajala ali pa ni seznanjena s konkretnimi dejstvi o tej pereči problematiki.

Foto: Nadja Vuga

Na omenjeno, da je bila Mira Jazbec že predhodno članica Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke, sedaj pa odhaja k Andreju Čušu in Zelenim Slovenije kandidatka ni imela nobenega pravega odgovora. Kot poslanka bi najraje pokrivala področje kulture in mladih.
Andreja Čuša pa smo povprašali »ali se ima stranka Andreja Čuša in Zelenih Slovenije za populistično stranko, glede na dejstva, da se njihov predsednik po družbenih medijih hvali, da so zaradi njega sedaj ob praznikih trgovine zaprte?« in »ali ne drži dejstvo, da so trgovine zaprte zaradi dogovora med Trgovinsko zbornico in sindikatom delavcev v trgovinah?« Andrej Čuš je odgovoril, da so oni naredili prvi korak k temu, saj so vpleteni potrebovali 14 let za takšen dogovor, ki so ga po njegovem predlogu zakona lahko dosegli v enem mesecu.
Predsednik je še napovedal, da se bodo podali tudi na lokalno politiko. V Šentjurju še nimajo lokalnega odbora ampak misli, da ga bodo kmalu pridobili. Kljub vsemu je v nadaljevanju povedal, da so bili na minulem kongresu stranke prisotni delegati iz 90-ih občin.
M.I.