Miro Haček: “Ni presenečenje, da zakonodajno-pravna služba raztrga zakon o dodatnih 600 evrih sodnikov, saj gre za protiustavno skropucalo”

Sodniki in tožilci ter dodatek. (Foto: Twitter / Andrej Hoivik)

Kljub prenagljenim potezam Roberta Goloba, da sodnikom obljubi dodatnih 600 evrov k plači, so želeli koalicijski poslanci zadevo realizirati skozi poseben zakon, sprejet na izredni seji po nujnem postopku. Opozicija je že ob obljubi Goloba sodnikom o dodatnih 600 evrih opozarjala na zakonsko nedopustno potezo. Prav tako pa so ostro kritizirali potezo tako vlade kot koalicije, saj so želeli izpeljati po nujnem postopku.

Sedaj je vlada sporočila, da zakonodajni postopek, ki naj bi urejal to tematiko, umika iz postopka. Pri tem mnogi opozarjajo, da so sodniki in tožilci zaradi “protiustavnega skropucala” ostali brez 600 evrov. “Nauk zgodbe sicer: obljubljam Roberta Goloba ni za verjeti, kar so gasilci pred časom že vzeli,” je opozoril novinar Bojan Požar.

S podobnim stališčem razpolaga tudi politolog Miro Haček: “Zakonodajno-pravna služba DZ daje negativno mnenje k predlaganemu zakonu, ki artibrarno uvaja 600 EUR dodatka za pravosodne funkcionarje. Ni presenečenje, zakon je protiustavno skapucalo, da ne omenjam zlorabo nujnega postopka.”

Ob vsem tem novinar Bojan Požar glede trenutne vlade izraža še en pomislek: “Če PV ne more zakonsko korektno porihtat javno obljubljenih 600 evrov na glavo za pravosodje, kako neki bo potem speljal kompleksne družbene reforme … ?!”

Vir: Twitter