Miro Haček o napovedi sestave vlade do 3. junija: “Spet govorjenje na pamet, so pač neki postopki in nadležni roki tam nekje v Ustavi zapisani in bi jih bilo dobro upoštevati”

Foto: Zajem zaslona (RTV Slovenija)

Pred očmi javnosti so se v torek predstavniki strank Gibanje Svoboda – Robert Golob, SD – Tanja Fajon in Levica – Luka Mesec, “hvalili”, da so opravili uspešna pogajanja in da bi se lahko do 13. maja dogovorili o večini vsebinskih točk. Robert Golob je celo izjavil, da bi lahko do 3. junija dobili novo vlado.

Na te navedbe se je odzval tudi profesor FDV s Katedre za analizno politiko in javno upravo dr. Miro Haček. “Spet govorjenje na pamet. Do 3. junija je lahko morda izvoljen mandatar, vsekakor pa ne tudi sestavljena vlada. So pač neki postopki in nadležni roki tam nekje v Ustavi zapisani in bi jih bilo dobro upoštevati” je zapisal Haček.

Gre za zapis, ki morebitno novo koalicijo in vlado opozarja, da je zelo dobro, da bi tudi sami upoštevali Ustavo Republike Slovenije pri sestavi nove vlade in tako spoštovali tisto, kar so trenutni vladi zadnji dve leti vse skozi očitali, da krši. Pri tem je še zanimivo, da so v torek predstavniki morebitne nove koalicije zelo “ambiciozno” govorili o sestavljanju nove vlade, hkrati pa iz dneva v dan prihajajo nova imena ministrov in odpadajo stara. Tako bi bilo zelo zanimivo vedeti kaj vse se dogaja pri sestavi morebitne nove vlade in kakšni so dejansko interesi vsakega posameznika. Vse to namreč lahko vpliva na čas do nove vlade.

Vir: Twitter