Miro Haček: “Ustavno sodišče je v bistvu zapisalo, da je odločitev odvisna od sestave US in ne od prava”

Foto: pixabay.com

Zadnji delovni dan iztekajočega tedna je v javnost prišla dolgo pričakovana vest okoli odločitve Ustavnega sodišča, vezana na izvajanje ali neizvajanje novele Zakona o RTV Slovenija. Že pred tem so se v javnosti pojavljala namigovanja, da naj bi sam predsednik Ustavnega sodišča dr. Matej Acetto pritiska na svoje sodelavce, da bi podprli začasen umik zadržanja omenjene novele zakona do končne odločitve sodišča.

https://twitter.com/MHacek/status/1662151968955965442?s=20

Iz tega naslova so se pojavljala različna ugibanja, ki pa se bodo še v prihodnje verjetno jasneje izkristalizirala. Kljub temu je za mnoge zanimiva odločitev, da je dejansko Ustavno sodišče sprejelo takšno odločitev in s tem vladi omogočilo pričetek izvajanja Zakona o RTV Slovenija. Še najbolj pa v oči bode sam zapis, ki si ga je “dovolilo” Ustavno sodišče navesti v Sklep o začasnem umiku zadržanja novele zakona.

Ustavno sodišče je namreč jasno in nedvoumno zapisalo, da trenutni sestav Ustavnega sodišča ne more sprejeti vsebinske odločitve. To kaže, da dejansko pri tem ni šlo za vsebinsko odločitev ampak odločitev v smeri lastnega prepričanja? Novinar Bojan Požar takšen zapis pomeni posledično izpolnjene pogoje, da pride do razpustitve Ustavnega sodišča. Politolog dr. Miro Haček pa je zapisal: “S tem so v bistvu zapisali, da je odločitev odvisna od sestave US in ne od prava. Ojej ojej.”

Vir: Twitter