Dne 14. 6. 2018 se bo zgodil glasbeno-literarni večer in prva projekcija kjer bodo mladi literati z Gimnazije Celje-Center v GCC letnem kinu v šolskem parku javnosti predstavili drugo številko literarne revije Podstrešje. Vse bolj se bliža zaključek letošnjega šolskega leta zato so se na Gimnaziji Celje-Center odločili, da bodo bogat kulturni utrip, ki so ga ustvarjali skozi celotno šolsko leto zaključili z izdajo nove literarne revije Podstrešje in prvo projekcijo v GCC letnem kinu. Tukaj gre za nov projekt Dijaške skupnosti, ki bo letos mestni poletni utrip dopolnil s štirimi vrhunskimi filmskimi predstavami.

Za začetek bo 14. 6. 2018 ob 20. uri luč sveta v parku za GCC ugledalo 38 literarnih prispevkov, ki jih je ustvarilo 28 mladih avtorjev ter ilustracije tretješolke likovne gimnazije Nine Šafranko. Ob tem naj povemo, da bo prireditev v primeru slabega vremena v šolski knjižnici. Ob 21. uri se bo literarno-glasbeni večer prevesil v filmski večer. Letni kino GCC nastaja v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol. Za prvo predstavo so izbrali kanadsko-francosko dramo z naslovom Ženska, ki poje. Organizatorji načrtujejo, da bodo ostale predstave še 16. 6., ko bo na sporedu film Dvojina in takrat bo park za GCC tudi eno od prizorišč Poletne muzejske noči 2018. Ostali dve projekciji načrtujejo za 19. 6. s filmom Nikogaršnja zemlja in 21.6. s filmom Daj mi, no.

Foto: arhiv GCC

Ustvarjalci Podstrešja 2018 so povedali, da so v tej zbirki zbrane najboljše literarne stvaritve dijakov, ki del svojega ustvarjalnega časa namenijo raziskovanju slovenske besede skozi pesmi, kratke zgodbe in eseje. Literarna revija Podstrešje je naslednica Utripa, ki je nekoč na šoli skrbel za redne izdaje dijaškega leposlovja. Sedanji urednik revije je celjski pesnik in igralec Kristian Koželj, ki je tudi mentor slam krožka na GCC. Prispevke so izbrali na podlagi pomladnega razpisa in dijaškega natečaja za naj kratko zgodbo, ki ga na GCC pripravljajo vsako jesen. Letos so se ustvarjalci odločili, da k projektu povabijo tudi avtorje iz I. gimnazije v Celju in Gimnazije Bežigrad. Uvodnik k letošnji izdaji sta prispevala odgovorni urednik Kristian Koželj in ravnatelj Gregor Deleja, lektorsko delo je opravila prof. Jasmina Temnik Kerš, za grafično podobo pa prof. Ana Pečnik. Povedati je potrebno da bo revija izšla s podporo projekta RaST  (razvojnega središča talentov, ki ga koordinira II. gimnazija Maribor). Na pot bo delo 14. 6. pospremila posebna gostja večera ga. Ifigenija Simonovič, ki je predsednica slovenskega društva PEN.

Foto: arhiv GCC

Ob lanskem izidu prve revije Podstrešje je bilo kar nekaj vprašanj od kod ime revije. Odgovorni urednik je podal naslednji odgovor: » Zaradi tiste skrivnostnosti, ki jo vsak izmed nas začuti, ko se uzre proti nebu. Zaradi simbolike prostora, kjer pod tono prahu živijo spomini. Zaradi glasne tišine, ki izpolnjuje prostor med traverzami v mladih glavah in čaka, da jo slišimo.« V letošnjem Podstrešju boste lahko našli pesmi Aline Špan, Ajde Kostevc, Barbare Tadina, Lane Vincelj, Ane Polegek, Klavdije Košec, Staše Kolavar-Rupnik, Tamare Levar, Nike Gradišek, Klare Brežnik, Soyej Agnesse Yakuntsove, Aljaža Primožiča in prejemnika nagrade Mala Veronika 2018 Tilna Letnerja. Pa haikuji Ive Planko, Ivane Račič, Nastje Krulec, Neje Turk, Zale Križnik, Lare Čede, Eve Marš, Lane Požlep, Eve Vrečko, Maje Knapić, Lare Videčnik, Benjamina Hrastnika, kratki zgodbi Tare Soderžnik in Tanje Goltnik ter eseje Neže Kočnik, Lane Vincelj, Neže Švajger in Aljaža Primožiča.

 

M.I.