Mladi slovenski rokometaši postali evropski prvaki!

Foto: spletna stran Rokometne zveze Slovenije

V polni dvorani Zlatorog so izjemni mladi rokometaši osvojili prvo zlato kolajno. V nabito polni dvorani Zlatorog so na tekmi polni preobratov z 31:30 premagali Francijo ter osvojili zaslužen naslov evropskih prvakov do 20 let!

Tekmo so bolje začeli Francozi, hitro so prišli do prednosti 5:2, a je kmalu Marko Kotar z odličnim strelom Slovenijo približal na 3:5. Slovenski selektor Saša Praprotnik je vzel minuto odmora potem ko je Noah Gaudin zadel sedemmetrovko, po tej minuti je Kotar takoj znova zatresel nasprotnikovo mrežo. Gostitelje je uspešna sedemmetrovka Grege Ocvirka znova približala na dva gola zaostanka (6:8), po strelu Kotarja, ko je bil zaostanek še minimalen (8:9) je kapetan Tilen Kosi najprej izenačil rezultat in takoj zatem svojo ekipo popeljal do prvega vodstva na tekmi (10:9). Mark Ferjan je deset minut pred koncem polčasa odlično ubranil odprt strel. Slovenci so ostajali v prednosti gola (13:12), Francozi namreč niso izkoristili prednosti igralca na igrišču, ko je dvominutno kazen dobil Dominik Ozmec. Nekaj napak slovenske reprezentance, uspešen strel Kylliana Villeminota in zadeta sedemmetrovka Gaudina je Francoze popeljala do vnovičnega vodstva s 16:14. Ferjan je v zadnjih dveh minutah odlično branil, soigralci so bili uspešni v napadu, ekipi sta se na odmor odpravili z rezultatom 16:15 za Francijo.

Drugi polčas je z golom odprl Kristjan Horžen, Slovenija je po izgubljeni žogi Francozov in zadetku Ocvirka znova vodila, nalet domače reprezentance je podaljšal Kotar (18:16). Kasnejši delni izid 4:0 za Francijo je Prapotnika prisilil, da je vzel minuto odmora, po kateri so borbeni Slovenci bolje zaigrali v obrambi, Ferjana pa je v vratih uspešno nadomestil Gašper Dobaj, vendar to ni bilo dovolj za močne Francoze, ki so znova ušli na tri gole prednosti (26:23). Dvorano Zlatorog so trije uspešni streli Slovenije dvignili na noge, pred zadnjimi desetimi minutami je bil rezultat ponovno izenačen (27:27). Končnica je bila zelo napeta, v njej pa do več poguma, moči ter zbranosti prikazali reprezentanti Slovenije in se po zadnjem pisku sirene razveselili zasluženega naslova evropskih prvakov.

Gre za prvo zlato kolajno za slovenski rokomet, leta 2002 so bili mladinci srebrni, s srebrno (iz leta 2004) in bronasto kolajno (leta 2017) se lahko pohvali članska reprezentanca. Iskrene čestitke tudi s strani našega uredništva.

 

M.I.