Mladi zdravniki novi ministrici za zdravje: “Zdravstveni delavci vseh profilov zapuščajo medicino zaradi slabih delovnih pogojev, nefleksibilnih delodajalcev in boljših plačil drugje.”

Zdravniki in zdravstvo. (Foto: pixabay.com)

Mladi zdravniki Slovenije so na novo ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel naslovili Javno pismo. V njem izražajo zaskrbljenost, ker se v zadnjih mesecih v medijih vse redkeje pojavljajo informacije o stanju v javnem zdravstvenem sistemu. Po mnenju mladih zdravnikov se je takrat še pogovarjalo o stanju v zdravstvenem sistemu, odhodih zdravnikov in nenazadnje plačnem sistemu. V pismu še izpostavljajo, da se Slovenija in svet v zadnjem letu srečujeta s tragičnimi dogodki, ki jim ni videti konca in zaradi tega tudi niso izginile težave našega javnega zdravstvenega sistema.

“Marsikdo se sprašuje, od kje težave v zdravstvu, če pa je pred tridesetimi leti  vse ‘’štimalo’’. Zaradi pomanjkanja zdravnikov so čakalne dobe za nekatere preiskave, posege in specialistične preglede postale izjemno dolge. Vedno več ljudi je brez izbranega osebnega zdravnika, oddelki so zaradi pomanjkanja medicinskih sester in zdravnikov zaprti,” so zapisali Mladi zdravniki Slovenije ministrici za zdravje v Javnem pismu.

Zdravniki takšno stanje vidijo tudi v tem, da je medicina v zadnjih letih izrazito napredovala, kar pomeni daljšo življenjsko dobo in večjo ozdravljivost. tako se nam na eni strani širi število ljudi, ki potrebujejo zdravniško pomoč, na drugi strani pa se srečujemo z deficitom zdravstvenih delavcev. Na koncu pisma so Mladi zdravniki Slovenije ministrici v 6 točkah nanizali nekaj skrbi in predlogov. med njimi je tudi skrb zaradi odhoda medicinskih delavcev in to zaradi slabih delovnih pogojev ter boljšega plačila drugje.

Celotno besedilo pisma lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Mladi zdravniki Slovenije