Domačija družine priznanega harmonikarja Franca Rajgla se nahaja na čudoviti razgledni točki  nad dolino Bistrice in na njihovem dvorišču se bohoti že na daleč opazno mogočno drevo – Rajglov cer. To je hrast, ki uspeva predvsem po kozjanskih hribih na osončenih legah. Hrast, ki raste na zgoraj omenjeni lokaciji premore kar 5,13 metrov prsnega obsega in je zaradi svoje izjemnosti zavarovano kot drevesna naravna vrednota.

Zaradi vsega navedenega zaposleni v Kozjanskem parku redno spremljajo »zdravstveno« stanje hrasta, ki pa zadnja leta ni dobro in drevo počasi umira. Listi postajajo vse bolj bledo zeleni, suhih vej je vse več, zato so se v parku odločili, da zaradi same varnosti ljudi in podaljšanja življenja cera izvedejo sanacijo krošnje. Sanacijo so letošnjega novembra izvedli skupaj z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave. Ker so bili odstranjeni vsi suhi in nestabilni deli krošnje so operacijo v parku poimenovali stilska preobrazba. Strokovnjak arboretike je tako ob občudovanju prisotnih preplezal celotno krošnjo in odstranil vse poprej navedene dele cera. Pri Rajglovih so tako veseli, da bo cer še naprej krasil njihovo dvorišče, čeprav se vsi zavedajo, da se bo drevo še vedno počasi sušilo zato si vsi želijo, da bi se ohranil vsaj najbolj mogočni spodnji del debla.

Kljub vsemu so zaposleni v Kozjanskem parku v tej operaciji našli nekaj pozitivnega, saj so v vejah in deblu našli hrošča strigoša – velikega hrastovega kozlička. V Sloveniji in v Evropi velja omenjeni hrošč za zelo redkega in hkrati ogroženo in zaščiteno vrsto hrošča. Zato so njihove ličinke shranili v suh hrastov les, s katerim se hranijo in bodo lahko tako izvedli svojo preobrazbo.

Foto: Dušan Klenovšek

M.I.