Na 83. tradicionalnem smučarskem dvoboju Celje – Zagreb zmaga Celjanom

Predstavnica zagrebške občine Tanja Ališić s pooblaščencem župana Mestne občine Celje mag. Markom Zidanškom (foto: MO Celje)

V nedeljo je na Golteh, ki so se tisti dan »kopale« v soncu, potekal že 83. tradicionalni smučarski dvoboj Celje – Zagreb. Tokrat so skalp dobili Celjani. Omenjeni smučarski dvoboj poteka že od leta 1935 in je bil prekinjen samo med vojno. V lanskem letu je zmaga pripadla smučarjem iz Zagreba, letos pa je bila sreča na strani celjskih smučarjev. Tekmovanja se je udeležilo okoli 200 smučarjev, ki so tekmovali v 19-ih kategorijah in končni rezultat je bil 12:7 za Celjane.

Smučarski dvoboj Celje – Zagreb organizirajo Športno društvo Snežak, Smučarsko društvo Unior Celje ter Zagrebački skijaški savez. Sam dogodek se je pričel že dan pred smučarsko tekmo, ko je pooblaščenec župana Mestne občine Celje mag. Marko Zidanšek delegaciji obeh mest sprejel v Muzeju novejše zgodovine Celje. Mag. Marko Zidanšek je povedal: »Tudi ta dogodek je dokaz, da imamo Celjani radi šport in da je šport v Celju doma. Ponosni smo na dolgoletno tradicijo tega dvoboja, saj je odraz dobrih odnosov med mestoma Celje in Zagreb. Šport povezuje, od nekdaj je bilo tako. Naj tako tudi ostane.«
 

Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tone Kregar ob nagovoru na sprejemu delegacij (foto: MO Celje)

V Mestni občini Celje še poudarjajo, da kadar predstavljajo mesto Celje, naj si bo to ob obiskih tujih delegacij, ob predstavitvah ob pomembnih projektih ali ko obiščejo dogodke v tujini, ponosno povedo, da je Celje športno mesto. V Celju se je šport organizirano začel izvajati že leta 1890, ko je bilo ustanovljeno društvo Celjski Sokol. Razpolagajo tudi z dokumentirano zgodovino celjskega športa, ki je še mnogo starejša in sega v začetek 19. stoletja. V Celju se odvija veliko različnih športnih panog, svoje športnike pa podpirajo z veliko hvaležnostjo.

V lanskem letu so obeležili tudi 50 let Mednarodnih iger šolarjev, ki so leta 1968 prvič potekale v Celju. Od prve izvedbe do danes so prerasle v dobro poznano mednarodno športno gibanje. Športna zveza Celje ob tem pomembnem jubileju pripravlja izid monografije.

 
M.I.