Na dan genocida v Srebrenici jamarji v Kočevskem Rogu odkrili novo morišče slovenskih revolucionarjev

foto: Nova24TV

Jamarji so v enem od kraških brezen v Kočevskem rogu odkrili človeške posmrtne ostanke. Gre za ostanke najmanj 35 oseb, verjetno pa jih bodo izkopali še več deset. “Domnevamo lahko, da gre za eno od še neodkritih morišč v Kočevskem Rogu,” je sporočil predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman.

75 let po koncu druge svetovne vojne v Sloveniji še vedno odkrivamo nove sledi revolucionarnega nasilja, ki so zaradi cenzure in nesposobnostjo soočenja z resnico, ostale zakopane pod slovensko zemljo. Gre za delo slovenskih komunistov, ki pa so vse do danes ostali nekaznovani za svoje maščevalno početje pri storitvi kaznivega dejanja genocida nad Slovenci in drugimi narodi nekdanje Jugoslavije.

Jamarji so namreč v enem od kraških brezen v Kočevskem rogu odkrili človeške posmrtne ostanke. Na človeške ostanke so jamarji naleteli med topografsko raziskavo kraških brezen v Kočevskem rogu. V petek so nato novomeški jamarji, arheologa Uroš Košir in Marko Pečovnik ter antropologinja Petra Leben Seljak iz podjetja Avgusta začeli z raziskavo, je navedel Dežman.

Gre za zločin nad vojnimi ujetniki
Po delnem iznosu posmrtnih ostankov je antropološka analiza odkrila, da gre za posmrtne ostanke vsaj 35 oseb. Gre za moške, morda pa je med njimi ena ženska. “Po stanju v jami lahko sklepamo, da bo v nadaljevanju ekshumiranih vsaj še nekaj deset oseb,” je navedel Dežman. V kraških breznih v Kočevskem rogu so posmrtni ostanki predvsem nekdanjih več tisoč pripadnikov novomeške domobranske skupine, ki se ni uspela umakniti v tujino. Lovili so jih še dolge mesece po koncu vojne in večinoma umorili, je dodal predsednik komisije. Pričakovali so, da jih bodo našli tudi v grobišču v Rugarskih klancih, kjer so bili odkriti posmrtni ostanki 22 moških. A glede na odkrite predmete gre verjetno za žrtve, ki so bile del oboroženih formacij Neodvisne države Hrvaške.

Avtorica Sara Kovač, fotografije in več lahko vidite tukaj.