“Turizem je za naše gospodarstvo zelo pomemben. Odgovornost je enaka v Istri in v vukovarsko-sremski županiji. Če številke okuženih rastejo, to vpliva na turizem, tudi če ne rastejo na obali, ki je po teh kriterijih večinoma v zeleni coni, naša diplomacija se to trudi pojasnjevati,”pravijo Hrvati.

Hrvati s 108 okužbami v 24 urah

Včeraj so na Hrvaškem odkrili 108 novih primerov, kar je ena izmed treh najvišjih številk doslej. Opravili so 1279 testov. 143 bolnikov je v bolnišnicah, devet jih je na respiratorju.

A kaj ti pomeni turizem, če ne poskrbiš za zdravje ljudi? Največ, kar 40 novih okužb je v Vukovarsko-sremski županiji, večina je povezanih s poroko v eni izmed vasi ter nekaj večjih zbiranj v zadnjih desetih dneh. Izjemno veliko novih primerov, kar 19, je iz Istre. Od 19 primerov iz Istre jih je 11 že bilo v samoizolaciji, trije so uvoženi, trije pa so bili v stiku s predhodno potrjeno okuženim. Za dva epidemiološka obdelava še poteka, pri enem gre za turista. Kar 234 obolelih v drugem valu je zbolelo porokah, 134 pa je z drugih praznovanj, birm, maturantskih proslav, rojstnih dni in podobno. V nočnih klubih se je v drugem valu okužilo več kot sto obolelih v drugem valu,” so povedali na novinarski konferenci štaba civilne zaščite.

Po neuradnih informacijah so kar štirje novi istrski primeri iz umaškega doma za starejše. V Istri je bilo pozitivnih 19 od 277 testov, kar je skoraj sedem odstotkov. Pri nas je bilo pozitivnih 2,5 odstotka. Samoizolacijo ima v Istri odrejenih 294 oseb.

Na Hrvaškem danes še niso sprejeli novih, strožjih ukrepov. medtem so nizozemci hrvaško dali na seznam “ogroženih” držav in njihovim državljanom zapovedali 14 dnevno karanteno ob povratku domov. Kdaj bomo mi to naredili. če se bo stanje slabšalo, lahko že konec meseca?

Avtor MG, članek je bil prvotno objavljen tukaj.