Jutri, 11.09.2018 se v Celju začenja 51. Mednarodni obrtni sejem (MOS), ki bo trajal od 11. do 16. septembra. Gospodarska zbornica Slovenije na letošnjem 51. MOS-u med 11. in 14. septembrom pripravlja zanimive dogodke in individualna svetovanja.

Prvi dogodek v tem sklopu se bo odvijal 12. septembra med 9.30 in 11.00 uro v Modri dvorani II, kjer bo potekal Mednarodni gospodarski forum Slovenije, Hrvaške in Srbije. Organizatorji omenjenega dogodka so Obrtne in podjetniške zbornice, resorna ministrstva, poslovni klubi, podjetja in ostale organizacije. Na tem dogodku bo odlična priložnost za krepitev gospodarskega in podjetniškega povezovanja ter sodelovanja med tremi držami, ki so nekdaj sodelovale na skupnem trgu.

13. septembra se bosta na MOS-u zgodila kar dva pomembna dogodka. Prvi bo okrogla miza Za večjo konkurenčnost gospodarstva, ki bo potekala med 9.30 in 10.45 uro v Mali kongresni dvorani. Moderatorja okrogle mize bosta Samo Hribar Milič, izvršni direktor GZS in Danijel Lamperger, direktor OZS. Tema pogovora bodo višje plače in socialno varstvo, ki ga lahko v Sloveniji dosežemo le v primeru dviga produktivnosti. Zato bo beseda tekla tudi o dvigu povprečne dodane vrednosti do leta 2025, vendar bo to mogoče doseči le z vzdržno politiko na vseh področjih. To predstavlja manjšo administracijo, manjšo davčno obremenitev plač in odgovornejše vodenje in upravljanje države.

Drugi dogodek tega dne bo Successful in Slovenia in bo potekal med 9.30 in 16.00 uro v Modri dvorani. Organizator tega dogodka je partner letošnjega sejma, torej Republika Srbija. Dogodek je namenjen individualnim poslovnim srečanjem. Prav tako bo na dogodku izvedena delavnica »Kako najti pravega prodajnega partnerja/distributerja?«.

Na letošnjem MOS-u bo vzpostavljena tudi Infopika v živo, kjer bo predstavljena tema Varstvo osebnih podatkov in implementacija splošne uredbe GDPR in Zaščita intelektualne lastnine ter Iskanje partnerjev na tujih trgih. 12. septembra bo Dan Podjetniško-trgovske zbornice, 14. septembra pa bo izvedeno Poslovno svetovanje CPU, kjer se bo predstavila Višja šola CPU, predstavljen bo program vajeništva in mentorstva v podjetjih, kako pridobiti javne listine. Ta dan se bo v okviru tega programa mogoče vključiti v delavnice, kjer bodo lahko kandidati izvedli poglobljeno strokovno usposabljanje na različnih področjih.

 

M.I.