Na Madžarskem prepričani, da se Evropska unija nima pravice vmešavati v vzgojo njihovih otrok

Judit Varga, madžarska ministrica za pravosodje (foto: Facebook)

Po tem, ko je Evropski parlament obsodil madžarski zakon glede LGBTQ, je njihova vlada sporočila, da EU nima nobene pravice določati kako naj vzgajajo svoje otroke. Po mnenju največje stranke na Madžarskem Fides zakon preprečuje, da bi spolna vzgoja v šolah spodbujala homoseksualnost ali spreminjanje spola. Mnenje glede gibanja LGBT na Madžarskem je pokazal tudi dogodek, ko so aprila aktivisti v Budimpešti postavili mavrični kip v čast Black Lives Matter. V 24 urah je bil kip namreč porušen.

Novi zakon, ki ga je sprejela Madžarska tako prepoveduje prikazovanje materialov povezanih s homoseksualnostjo ali transseksualnostjo na televiziji, v filmih in oglasih vsem osebam mlajšim od 18 let. Omenjeni zakon je v EU naletel na mnogo kritik, Ursula von der Leyen je celo izjavila, da naj bi Madžarska otroke izkoriščala za diskriminacijo ljudi zaradi spolne usmerjenosti.

V Evropi naj bi po nekaterih navedbah šli morda celo tako daleč, da bi Madžarski blokirali sredstva namenjena okrevanju po koronavirusu.

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da bo o zakonu izvedel referendum kjer bodo državljani izrazili mnenje o tem zakonu. Kljub vsemu je prepričan, da EU nima pravice vmešavanja v vzgojo otrok na Madžarskem. »Napad« EU na Madžarsko se zdi neprimeren tudi pravosodni ministrici Judit Varga, ki je povedala: “Madžarsko so v izjemnih razsežnostih napadli le zato, ker je zaščita otrok in družin naša prednostna naloga, in glede na to LGBTQ lobija nočemo spustiti v naše šole in vrtce”.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Demokracija