Na Občini Slovenske Konjice zaživela brezplačna pravna pomoč

Foto: pixabay.com

Občina Slovenske Konjice je s 1. 2. 2018 za svoje občane in občanke začela izvajati program »brezpravne pravne pomoči«.

Pomoč bo nudila upokojena sodnica Lidija Pratnemer, ki je tudi sam zaznala, da vse več ljudi potrebuje takšno vrsto pomoči. Lidija Pratnemer bo za občane in občanke na voljo vsak prvi četrtek v mesecu. Vsi, ki bi želeli pridobiti to obliko pomoči se morajo najaviti v tajništvu Občine po elektronskem naslovu ali telefonski številki.
Lidija Pratnemer se je za ta korak odločila, ker po njenih besedah odkar je prišlo leta 1995 do reorganizacije sodišč, ljudje do brezplačne pravne pomoči skoraj ne morejo priti. Poudarila je še, da je bilo pred letom 1995 zanimanja za to obliko pomoči zelo veliko in je bila s to reorganizacijo povzročena velika škoda ljudem. Prav tako po njenih besedah ljudje težko pridejo v stik s sodnikom, nasveti pri odvetniku pa so velikokrat predragi in s tem nedostopni za prenekaterega občana in občanko.
Hammer Books Law Court Lawyer Paragraphs R

K temu dejanju pa jo je vzpodbudilo tudi dejstvo, da sama neprestano dobiva različna vprašanja s katerimi se soočajo ljudje, k temu dejanju jo je vzpodbudil tudi obisk Varuhinje človekovih pravic v Občini, ko je le-ta poudarila, da občani in občanke Slovenskih Konjic potrebujejo brezplačno pravno pomoč.

Ker je tudi predsednica Sveta za invalide in zaradi tega zelo dobro pozna njihovo zakonodajo, le-tem tudi nemudoma priskoči na pomoč. Največ vprašanj pa dobiva iz področja civilne zakonodaje, in sicer iz premoženjskega prava, področja dedovanja in področja sociale. Predvsem zadnje je najbolj pereča tema, ker imajo ljudje, ki so v socialni stiski veliko pravic pa za njih ne vedo ali pa si ne morejo privoščiti dragega nasveta.
 
M.I.