Na polnilni postaji CNG v Celju v enem letu obratovanja prodali skoraj 89.000 kilogramov stisnjenega zemeljskega plina

Foto: Energetika Celje

Z Mestne občine Celje so sporočili, da leto dni po odprtju polnilne postaje na Bežigrajski cesti v Trnovljah deluje nemoteno in brez izpustov. Opažajo, da se količine iztočenega stisnjenega plina počasi povečuje, tako so lani prodali nekaj manj kot 89.000 kilogramov stisnjenega zemeljskega plina.

Zardi uspešnega obratovanja v Energetiki Celje, ki opravlja s CNG polnilnico že načrtujejo dodatne naložbe za nadgraditev polnilne postaje. Letos bo tako CNG postaja opremljena z dodatnim kompresorjem, ki bo zagotavljal višjo zanesljivost obratovanja. V kolikor se bo izkazalo, da je potrebno zagotoviti večje količine plina bodo letos ali drugo leto zgradili nov točilni tok z dvema polnilnima mestoma – naložba je odvisna tudi od razpoložljivih finančnih sredstev. V načrtu imajo tudi postavitev hitre električne polnilnice.

Za gradnjo polnilne postaje, ki je stala 932.000 evrov je občina v okviru projekta MULTI-E prejela sredstva v višini 186.000 evrov. Od tega so lani prejeli 76.000 evrov, ostali denar pa pričakujejo še letos in prihodnje leto.

»Polnilnice nismo zgradili le zato, da bi se v njej polnili avtobusi javnega mestnega potniškega prometa (Celebus), ampak tudi za vsa ostala vozila na to vrsto pogona. Stisnjen zemeljski plin, za katerega uporabljamo kratico CNG (ang. compressed natural gas, skrajšano CNG), ki je pri nas poznan tudi kot metan, je namreč alternativno pogonsko gorivo, ki ima veliko prednosti. Gre za tehnološko obdelan zemeljski plin, ki je stisnjen na tlak 200-230 barov in zavzame malo prostora. Vozila, ki jih poganja zemeljski plin, so varna in okolju prijazna. Njihovi motorji delujejo tiho, imajo dolgo življenjsko dobo in okolja skorajda ne obremenjujejo s trdnimi delci PM10. Emisije teh očem nevidnih delcev so zanemarljivo majhne, kar je za naše mesto zelo pomembno«, so še zapisali na Mestni občini Celje.

M.I.