Na slavnostni seji Državnega sveta ob dnevu državnosti Alojz Kovšca pozval, da nam mora biti država v ponos

Zajem zaslona

S slavnostno sejo se je tudi Državni svet poklonil jutrišnjemu dnevu državnosti. Na seji katere so se med drugimi udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je z nagovorom pozdravil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. V svojem nagovoru je med drugim spomnil, da nam je 29 let samostojnosti prineslo tako lepe kot  manj lepe trenutke. Predvsem pa je vse pozval k temu, da naj nam ne bo nerodno negovati ljubezni do domovine.

V nagovoru je Kovšca poudaril, da se je v Sloveniji v 29-ih letih življenjski standard precej zvišal, kupna moč se je povečala, predvsem pa gospodarstvo v zadnjem desetletju okreva in raste s polno močjo. Predsednik Državnega sveta poudarja, da živimo v samostojni in neodvisni državi v kateri so zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine prav vsakemu prebivalcu. Živimo tudi v državi, ki skrbi za varnost, blaginjo in trajnostni razvoj lastnega naroda, je še poudaril Alojz Kovšca.

Kljub vsemu je poudaril, da včasih prihaja na dan občutek, da se tega ne zavedamo dovolj, kajti prepričan je, da ob poslušanju himne in izobešanju zastave ne pokažemo enotnosti in povezanosti kot so jo leta 1991 pokazali vsi prebivalci Slovenije.

Zavedati se je potrebno, da prihaja nov čas z mladimi, ki imajo nov in svež pogled na državo. Zato je prepričan, da jim je potrebno dati možnost, da s svojim znanjem in prodornostjo zgradijo temelje za dober družbeni razvoj. V nagovoru se je posebej zahvalil »junakom v uniformah«, ki so se v zadnjih mesecih epidemije zoperstavili koronavirusu – medicinsko osebje, gasilci, civilna zaščita, vojska, policija.

M.I.