V petek, 13. novembra 2020 so neznani storilci na Švedskem nekaj pred 13h razdejali notranjost katoliške cerkve Kristusa Kralja Götheborgu. V napadeni cerkvi Kristusa Kralja v Gotheborgu mašuje tudi slovenski duhovnik Zvone Podvinski, ki je dejal, da se ni zgodilo prvič, da so cerkev razdejali.

“Bilo je grozno. Sam obseg vsega [uničenja] človeka šokira,” je v pogovoru za Aftonbladet povedal duhovnik razdejane cerkve Kristusa Kralja v Götheborgu Tobias Unnerstål. “Vse kar je bilo na oltarju so razmetali.”

“Imeli smo težave s satanisti in levičarskimi ekstremisti,” je za medije razkril vodja mladih v cerkvi Max Skalenius, ki je pred samim napadom v cerkvi videl več neznancev. Skelenius je bo tem dodal, da bi lahko šlo tudi za islamistični napad, ali pa izpad duševnih bolnikov. Slednje je glede na trditev, da je bilo storilcev več, težko sprejeti.

Napad na katoliško cerkev na Götheborgu je obsodila tudi nadškofinja švedske luteranske cerkve Antje Jackelén. “Ko nič ni sveto, se lahko zgodi karkoli,” je po poročanju Sputnika na Twitterju zapisala Jackelénova.

Do zdaj še nevidena uničevalnost
V napadeni cerkvi Kristusa Kralja v Gotheborgu drugače mašuje tudi slovenski duhovnik Zvone Podvinski. Ta je v izjavi za Reporter povedal, da je nekdo “v prezbiteriju z glavnega oltarja povsem razmetal prte in svečnike, na tleh je bil ambon (prižnica, kjer se bere sveta beseda).” Razmetani so bili tudi stoli, prevrženi so bili seznami rajnih, rože, sveče in venec ki so bili položeni njim v spomin. Velikonočno svečo so našli prelomljeno na tri dele. Razmetan so bile tudi pesmarice in molitveniki pri glavnem vhodu v cerkev. “Lahko se le zahvalimo, da ni bil poškodovan še tabernakelj z Najsvetejšim.”

Po besedah Podvinskega to ni bil prvi napad na cerkev, zgolj najhujši do sedaj. V preteklosti so se že soočali z duševnimi bolniki, ki so motili sveto mašo, a to zbledi v primerjavi s tem, da so jim preluknjali gume na vseh vozilih, ali vandaliziranju po pločevini, kar je povzročilo veliko škodo. “Nimam pravice soditi, je pa za nas vse to zelo hudo, saj je cerkev vendar sveti prostor in zato se bojim za zveličanje teh duš, ki so povzročile takšno dejanje,” je še dodal Podvinski.

Ivan Šokić/Nova24TV