Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na Twitterju zapisal: V času pred konstruktivno nezaupnico se je Računskemu sodišču s primerom nabave medicinske opreme izjemno mudilo. Kje pa je sedaj končno poročilo?” Namreč, o poročilu ni več nobenega govora, se je pa pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice z njim tako zelo mudilo, da so ga celo odvzeli namestniku predsednika računskega sodišča, ki naj bi zavlačeval z branjem. Še vedno se nadaljujejo politiziranje in medijski spini, zato je ministru vsekakor v interesu, da se poročilo čimprej javno objavi ter se tako razjasni resnična vsebina.

Spomnimo, v času koronavirusa se je z revizijskim poročilom o nabavi zaščitne in medicinske opreme tako zelo mudilo, da je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel namestniku Računskega sodišča Jorgu K. Petroviču odvzel pooblastila ter poročilo predal kolegici Mojci Planinšek.

Po mnenju Vesela naj bi namreč Petrovič poročilo zadrževal, čeprav ga je pri sebi imel šele nekaj dni, pritiski pa so se pričeli praktično že po nekaj urah za tem, ko je namestnik predsednika računskega sodišča osnutek poročila prejel. Predsednik Računskega sodišča je imel v torek, 22. Decembra 2020 novinarsko konferenco, na kateri je pojasnil, da je poročilo pri Petroviču in da pričakuje, da bo ta podal soglasje, čeprav je bilo poročilo šele v prvem krogu usklajevanj. Takrat je Petrovič pojasnil: “Na začetku usklajevanja obstaja možnost, da podam pripombe pristojni državni revizorki, ki je ta osnutek poročila pripravila, lahko zahtevam vpogled v dokumentacijo, zapišem, kako naj se določeni sklepi po mojem mnenju glasijo.” Obenem je pojasnil svoje stališče, ob tem je povedal: “Če smo neodvisna institucija, potem se medijskemu pritisku ne gre podrejati,” k temu je dodal, da je Veselu odgovoril, da si bo vzel za branje toliko časa, kolikor bo strokovno nujno potrebno.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV