Na včerajšnji novinarski konferenci o covidu-19 je vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar opozorila, da se število okužb z novim koronavirusom znova povečuje v skupinah ljudi, ki v večji meri potrebujejo bolnišnično zdravljenja, pri tem gre za starejše od 55 let, v populaciji starejših, kjer je že veliko precepljenih število novih okužb nizko.

Obenem naraščajo pritiski covid-19 bolnikov na bolnišnice, navedeno lahko vodi do zmanjšanja obsega drugih zdravstvenih dejavnosti. Mateja Logar je pojasnila: “Trend zmanjševanja števila oddelkov za covid-19 bolnike se bo tako zmanjševal, zato se bo seveda spet zmanjševal tudi obseg drugih zdravstvenih dejavnosti, problem ponovno postajajo vdori v tako imenovane bele cone.” Tako posledično ne bodo mogli v taki meri sproščati redne programe oziroma nenujne zdravstvene storitve.

Poudarila je, da sama vzroka za slabšanje epidemiološke situacije v državi ne vidi v odpiranju šol in v območnem odpiranju gostinskih teras, podatki za šole se niso kaj bistveno poslabšali, tudi ne stanje v regijah z odprtimi terasami. Sama meni, da je najverjetneje vzrok v večji pojavnosti novih različic koronavirusa v državi, predvsem bolj kužne angleške različice.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo