torek, 6 junija, 2023
Doma Slovenija Največja novost po sprejetju Uredbe o načinu unovčitve bonov, da jih bo...

Največja novost po sprejetju Uredbe o načinu unovčitve bonov, da jih bo mogoče unovčiti v večkratnem znesku

Foto: pixabay.com

Včeraj je Vlada RS po sprejetju Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 sprejela še Uredbo o načinu unovčitve bonov. Bone bodo prejeli vsi državljani RS Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in sicer polnoletne osebe v višini 200 evrov in mladoletne osebe v višini 50 evrov.

Uredba določa, da boni ne bodo v fizični obliki ampak bo to dobroimetje državljana RS pri Finančni upravi RS, kjer bo stanje mogoče preverjati tudi preko aplikacije e-davki.

Bone bo mogoče unovčiti v večkratnem znesku in sicer med 19. junijem in 31. decembrom leta 2020.

Kako unovčiti bon

Bon bo mogoče unovčiti na dan prihoda ob registraciji nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom, ko se ponudnika seznani z dejstvom, da bi želeli unovčiti bon. Pri tem bo ponudnik v sistem vnesel ime in priimek, EMŠO, številko, vrsto indentifikacijskega dokumenta, datum prihoda in predvidenega odhoda ter znesek.

Na koncu prijave bo posameznik prejel posebno potrdilo iz katerega bo razviden znesek unovčitve bona. Potrdilo bo potrebno podpisati in obrazcu bo nato ponudnik storitve predložil še kopijo identifikacijskega dokumenta.

Za prenešene bone bo potrebno izpolniti posebno izjavo iz katere bo razvidno od katere osebe je bil bon prenešen in kdo želi takšen bon tudi unovčiti.

Vse obrazce in pojasnila lahko najdete na spodnji spletni strani Uradnega lista RS.

https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020084.pdf

Vir: Moja Dolenjska