Napoved Roberta Goloba o umiku ograj na južni meji že “rodila” sadove pri migrantih in tihotapcih – priča smo drastičnemu povečanju ilegalnih prehodov meje

Fotografija je simbolična.Ilegalni migranti in policija. (Foto: Policija)

Morebitni novi mandatar oziroma predsednik vlade Robert Golob je že pred volitvami napovedal umik ograje na meji s Hrvaško, ker le ta naj po njegovem naj ne bi bila učinkovita. Kaj takšne napovedi pomenijo se že odraža v številkah. Napovedi Roberta Goloba so namreč pri migrantih in tihotapcih že “obrodile” sadove, saj številke policije kažejo, da Slovenija v prvih štirih mesecih beleži 85 odstotkov več migracij kot v enakem obdobju lanskega leta.

Vir: Policija

Po podatkih policije so od 1. januarja do 30. aprila obravnavali 3.107 nezakonitih prehodov državne meje, medtem, ko je v enakem obdobju leta 2021 ta številka znašala 1.671 nezakonitih prehodov. Največ migrantov prihaja iz območij Pakistana, Indije, Bangladeša, Turčije in Kube.

Tudi v naslednjih mesecih policija pričakuje povečano število ilegalnih migracij na naši južni meji. Sektor mejne policije navaja, da se v luči povečanja števila afganistanskih migrantov nakazuje njihov velik migracijski potencial v nadaljevanju letošnjega leta. “Tisti, ki izrazijo namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih kapacitetah v veliki večini nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države,” pojasnjujejo.

Vir: Nova24TV