Narobe svet? Ustavno sodišče za oprostitev predsednika največje opozicijske stranke potrebovalo 172 dni, za razveljavitev pritožbe na izid referendumov 4 dni

Foto: Zajem zaslona (RTV Slovenija) in Pixabay.com

Kako deluje slovenski pravni sistem tudi po več kot 30. letih samostojnosti je bilo mogoče že mnogokrat videti. Prav tako, da so bile nekatere odločitve najvišjih sodnih vej oblasti dokaj nenavadne ali nerazumljive. Pri tem je zanimivo pogledati tudi hitrost samega odločanja v posameznih primerih.

V petek je državni zbor na izredni seji tako potrdil izide glasovanja na novembrskih referendumih in to kljub dejstvu, da civilna družba še ni prejela odločitve Ustavnega sodišča. Pri vsem tem je še najbolj nenavadno kako hitro v posameznih primerih odloča omenjeno sodišče. Tako je denimo moral predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša pred oprostitvijo preživeti v zaporu 172 dni, na drugi strani pa je odločitev o referendumih sprejelo v vsega 4 dneh.

Glede na postopanje državnega zbora je sicer predsednik Programskega sveta na RTV Slovenija dr. Peter Gregorčič, že napovedal vložitev ocene ustavnosti zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o radioteleviziji Slovenija.  Pobuda bo sicer predstavljena v sredo 28. 12. 2022, kjer bo sodeloval tudi pravnik prof. dr. Matej Avbelj.